Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна изложба на Валентина Попова в БНР събира средства за украински бежанци

| обновено на 14.03.22 в 17:24

Валентина Попова е работила дълги години като социолог в БНР, но никога не е прекъсвала контакта си с радиото и има безброй приятели – „радиочовеци“, както тя сама ни нарича.

Художничката има 7 самостоятелни изложби и няколко участия в общи. Още се помнят нейните „Многоточия на любовта“ в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, когато бяха изкупени всичките ѝ творби.

От 14 март във фоайето пред Първо студио на БНР са подредени над 30 картини на Валентина Попова. Третата ѝ изложба в Националното радио е изцяло с благотворителна цел. Всички средства от закупените картини ще бъдат дарени за нуждите на украински бежанци, които БНР и БНТ приютява в своя почивен дом в Китен.

Валя нарича войната в Украйна “гигантска злочестина“. Щастлива е да наблюдава огромната вълна от доброта и съпричастност у българите.

Художничката не за първи път отваря сърцето си за чуждата болка. По време на първата си изложба в БНР през 2018 г. тя дари средства от продажбата на свои картини на Фонда за лечение на журналисти.

Валя рисува от дете, но заниманията ѝ стават по-сериозни, когато иска да учи архитектура. Не успява, завършва социология, но не спира с експериментите с боите и четката, които прави понякога и без четка. През годините преминава през различни периоди: син, лилав, зелен, създава радващи окото уникални съчетания от цветове. Неизменна остава любовта ѝ към котките – от картините ѝ надничат и многоцветни опашати рошльовци.

Валентина Попова работи със замах и в различни стилове, нейно вдъхновение са космосът, природата и китайската хилядолетна култура. Напоследък в творбите ѝ присъстват обикновени предмети (шапка, прозорец, чадър и др.), вплетени в общата композиция по необичаен начин.

„През последните две тежки години, когато бяхме затворени и потиснати заради пандемията, при мен дойде някаква странна сила, и ми се прииска да вдъхвам хубаво чувство – и на себе си, и на другите – чрез картините си в по-светли, в по-ярки цветове, които са с по-жизнерадостно излъчване.

Може би това е някаква психологическа защитна реакция да съумея и на себе си да давам сила, а и на хората около мен.

Същото виждаме и сега, когато още една гигантска злочестина ни сполита целия свят, бих казала, защото, когато страда една държава, когато страдат хора, ние всички страдаме.

Сега доброто се мобилизира – хората бързо се организират да помагат по всякакви начини. Вижда се, че доброто го има, което е изключително важно. На един човек да помогнем – пак е нещо. Това е мое кредо – всеки един от нас нещо мънинко да направи – една малка крачка към доброто – това вече е нещо.“ – казва художничката.

Чуйте интервюто с Валентина Попова.

Снимки – Ася Чанева


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28