Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната – наш „творчески“ спътник

Снимка: СГХГ

Откак има изкуство, то една от главните теми в него е войната. Изкуството е това, което разказва, осмисля, утешава и преодолява трагизма на войната, но понякога е и това, което пали войнствени, завоевателни и реваншистки страсти. От „Илиада“ на Омир в литературата, през „Война и мир“  и „Хаджи Мурат“ на Лев Толстой, от нашите Йовков и Георги Божинов, та през  музиката, киното, живописта... – войната е непропорционално огромна тема в изкуството на света.

За музиката на „Сабатон“, „Пинк Флойд“, за „Апокалипсис сега“ на Копола, за „Кагемуша – сянката на воина“ на Куросава, за безбройните битки в историята на света и нашата култура – разговор с Тони Николов, гл. редактор на портал „Култура“, с проф. Вяра Найденова – кинокритик, с Деян Енев, писател  и Сергей Шишов – водещ на музикално предаване.

Според Тони Николов още от библейските сюжети разломеното човешко съзнание се мята между мирния труд и насилието; Деян Енев прави паралел между „Калуня каля“ на Георги Божинов и „Хаджи Мурат“ на Лев Толстой, Сергей Шишов ни гмурва в необятния океан на музиката с военно съдържание, а проф. Вяра Найденова говори за световни и български образци на киноизкуството с батален заряд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорните области на България: Епизод 3 – Средна Западна България – Шоплук

В третия епизод от поредицата "Фолклорните области на България" се спираме на ярките явления, характеризиращи фолклора на един от подрегионите в Средна Западна България, а именно – Шоплука. Средна Западна България включва териториите на няколко подрегиона. От етномузиколожка гледна точка това са Шоплука, Граово и Западните покрайнини...

публикувано на 05.06.24 в 13:40

Мнемониката – тренировка за мозъка

"Мозъкът ни се тренира с решаване на задачи, като с напредване на времето те трябва да се усложняват – казва Анастасия Димитрова, преподавател и водещ на курсове и тренинги по "Мнемоника" и "Скоростно четене". – Решаването на креативни проблеми е важно, а почивката не е нищоправенето, а поемане на нова задача." В основата на мнемониката, техниката..

публикувано на 04.06.24 в 19:00
Д-р Антоан Спасов, ангиолог и флеболог

Д-р Антоан Спасов: Атеросклерозата е стареене на артериите в човешкото тяло

Д-р Антоан Спасов е специалист по ангеология и флебология, с над 20 годишен опит. Той извършва диагностика и лечение на пациенти със заболявания на кръвоносните и лимфни съдове. В ежедневната си практика прилага най-съвременните безкръвни методи за лечение на разширени вени и капиляри – ендовенозна лазерна амблация, склеротерапия с пяна под..

публикувано на 03.06.24 в 17:23
Проф. Венета Божинова

Детска приказка за... възрастни

Твърде артистично заглавие на фона на сериозните проблеми, които поставихме в поредния брой "За здравето". Но… това бе подходът ни да "стигнем" по-лесно до съзнанието на родителите, а и на децата. Най-общо говорихме за педиатрия и за неврологичните здравословни проблеми в ранната възраст, за симптомите, които родителите трябва да следят, за..

публикувано на 03.06.24 в 14:20

Книжнината на българите католици в културната история на България – нови публикации по темата

В последните години като че ли се опитваме да разчетем една дълго стояла скрита страница от историята ни – страницата, на която пише кои са българите католици, какво са създали и какъв е приносът им за културното и духовното въздигане на българския народ във вековете, когато е бил лишен от собствена държава, от правото да живее свободно, да говори..

публикувано на 03.06.24 в 10:34