Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Крън – градчето, приютило хора от цялата страна

Читалището в Крън
Снимка: Валери Леков

Малкото градче Крън, което до 13 октомври 2011 година е било село, се намира в община Казанлък, в подножието на Стара планина, в долината на Тракийските царе, близо до немного висок хълм, където преди векове се издигала Крънската крепост, наричана днес „Калето“.

През Средните векове Крън е бил важна за страната военна крепост и мощен град. Бил е и център на деспотство, към което са принадлежали земите на днешните общини Павел баня, Казанлък, Гурково и Николаево. В края на XIII и началото на XIV век там управлявал деспот Алдимир – брат на цар Георги I Тертер.

В сградата на читалище „Цвятко Радойнов - 1885” екипът на предаването разговаря за миналото и настоящето на Крън, за читалището и дейностите му, за поминъка и младите хора с Кольо Кралев – председател на читалищното настоятелство, Надежда Накова – секретар на читалището, Богдан Колев – основател на мъжката фолклорна група „Нашенци” и 84-годишната Мария Петрова.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
диригентът Валерий Гергиев

Защо културата винаги го “отнася“?

Доколко изкуството трябва да бъде зависимо от политическите виждания на управляващите? Как си взаимодействат културата и диктатура? “Културата винаги по някакъв начин го е отнасяла заради факта, че в момента някой е на власт. Още от времето на социализма, знаете какво количество пропагандни филми имаше“, казва в “Нашият ден“ Венцислав Мицов ,..

публикувано на 07.07.22 в 09:05

За предизвикателствата на сцената и екрана и различните очи на времето

В живота той е много енергичен, изключително забавен, чаровно открит и изключително толерантен. Ражда се в София, но детството си прекарва във Видин. Той е едно от популярните лица на телевизионния екран. През 2003 г. се дипломира в специалността "Актьорско майсторство за драматичен театър” в ЮЗУ "Неофит Рилски”, гр. Благоевград. Участвал е в..

публикувано на 07.07.22 в 08:40

Урок за напреднали по бебешки

Още като съвсем малки бебетата започват да правят жестове, заедно с бебешките брътвежи. Това показва, че децата са в състояние да научават жестове преди овладяването на вербални умения. Децата, които се учат на тези прости знаци, могат да повишат когнитивното си развитие, зрителните, слуховите и езиковите си умения.  Смята се също, че знаците..

публикувано на 06.07.22 в 12:05

Трябва ли възрастните да задават дневния ред и през ваканцията?

Един от важните въпроси, които занимават родителите по време на лятната ваканция, е как детето да успее да си почине от интензивните училищни занятия през годината, но и да и не изгуби вече създалата се връзка с училищната среда. Училищният психолог Анет Маринова  коментира за "Нашият ден“, че "ваканцията е едно време за децата, което е..

публикувано на 06.07.22 в 11:50

Костадин Филипов: Партийни сметки стоят зад протестите в Скопие

Специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин пристига на официално посещение в Република Северна Македония.  Това е съобщение от Секретариата по европейски въпроси в Скопие, цитирано от БТА.  Фокусът на разговорите ще бъде френското предложение и процесът на европейска интеграция на страната, както и ситуацията в..

публикувано на 06.07.22 в 10:10