Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крън – градчето, приютило хора от цялата страна

Читалището в Крън
Снимка: Валери Леков

Малкото градче Крън, което до 13 октомври 2011 година е било село, се намира в община Казанлък, в подножието на Стара планина, в долината на Тракийските царе, близо до немного висок хълм, където преди векове се издигала Крънската крепост, наричана днес „Калето“.

През Средните векове Крън е бил важна за страната военна крепост и мощен град. Бил е и център на деспотство, към което са принадлежали земите на днешните общини Павел баня, Казанлък, Гурково и Николаево. В края на XIII и началото на XIV век там управлявал деспот Алдимир – брат на цар Георги I Тертер.

В сградата на читалище „Цвятко Радойнов - 1885” екипът на предаването разговаря за миналото и настоящето на Крън, за читалището и дейностите му, за поминъка и младите хора с Кольо Кралев – председател на читалищното настоятелство, Надежда Накова – секретар на читалището, Богдан Колев – основател на мъжката фолклорна група „Нашенци” и 84-годишната Мария Петрова.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата