Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрацията в София показа, че българското общество осъжда войната

Петко Георгиев: Некатегоричната подкрепа за Украйна е провал за правителството

Без промяна в Прокуратурата, България не може да върви напред

Снимка: Ани Петрова

Трудно начало за правителството на Кирил Петков с натрупване на кризи и разминаване между очаквания и реалност. Това мнение изразяват анкетирани от БНР по повод първите 100 дни на кабинета.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Петко Георгиев:

“Рано е да се дава оценка на правителството. Стоте дни не са време за оценка, те са тези, които по класическия вариант на тази постановка би трябвало всички грешки на правителството да се прощават.

Виждаме един много различен стил на управление, който може да бъде тълкуван по различен начин. От една страна, може да бъде тълкуван като “слаб“, по нашите географски части това да си диалогичен, да си готов на компромиси, да търсиш възможност да се договориш дори с хора, с които не си на едно и също мнение, понякога се счита за “слабост“.

Това, което изглежда като слабост на това правителство, е възможно да му дава силата да оцелява, като се има предвид разнородният състав на коалицията.“


Войната в Украйна

“Най-сложният елемент, с който трябва да се справя кабинетът, са вътрешните противоречия по темата Украйна. Ясно е, че там от едната страна стоят ДБ, ПП и ИТН по някакъв начин, от другата страна – са БСП, които имат категорично различен подход по тази криза, но като правителство нямат алтернатива, освен да действат заедно.

Този подход е различен от това, с което българите са свикнали – да има един началник, който тропа по масата и казва на всички останали какво да правят и не търси диалог с никого, управлява силово.

Това е заблуда, която се задържа лесно в общественото мнение, че силовото управление е силно управление. Всъщност силното управление е това, което може да намира подкрепа сред разнородни членове на управляващото мнозинство, нещо, в което сегашното правителство все още не е убедително.

За мен отстъплението от необходимостта да се даде много по-категорично подкрепа на Украйна, включително с изпращането на въоръжение, е провал на правителството.

В България има едно малко, но политически активно и кресливо малцинство, което за мое лично изумление и на целия свят, продължава да поддържа Путин. Те са достатъчно кресливи, за да създават впечатлението, че са някаква голяма част от българското общество.

Демонстрацията снощи в София, както и преди това хилядите случаи на човешко действие и съчувствие и помощ за бежанците от Украйна, което категорично говори, че българското мнозинство е различно и не се различава от световното, осъждащо престъпленията, което иска тази война да свърши час по-скоро, но и справедливо.“


След арестите

“Това, което се случи в резултат на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, е, че се изясни на чия страна в този спор е Прокуратурата и тя не е на страната на закона.

Излиза, че това е възможно. Имаме избирателно прилагане на закона и прокурори, които се държат като адвокати. Ясно е, че без промяна в Прокуратурата България не може да върви напред. Реална борба с корупцията не може да има.

Но подобна промяна не може да се прави с начина, по който МВР се опитва. Със средства, които са или на ръба, или от другата страна на закона. Това също е недопустимо.

Трябва да се промени така българското законодателство, че да не е възможно една институция да съществува без никакъв външен контрол от други институции и от гражданското общество. Има такава сентенция – “всяка власт корумпира, абсолютната корумпира абсолютно.

Не смятам, че трябва да възлагаме някакви надежди на обективно провеждане на разследване.

Възприемане на действия за изграждане на различен публичен образ на Прокуратурата и на Бойко Борисов е едно, търсене на истината и разследване на евентуално извършени престъпления е нещо съвсем друго.

Лично нямам никакви илюзии, че в този състав на Прокуратурата е възможно да се стигне до някакво обективно разследване. Това е структурен проблем, който трябва да бъде решен. Проблемът е, че за промяна на Конституцията в парламента никога няма да има конституционно мнозинство.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава. Заедно с местните общности те ще търсят съзидателни форми на туризъм В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15