Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 26 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева и Иван Драгнев.
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Предстоящи нови албуми.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Прогресив рок
Създателят на „Мерилиън“ Фиш и соловия му албум от 1999г. „Raingods with Zippos“

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Дечев, квартет „Българка джуниър“, Стефка Съботинова, Димитър Лавчев, Дафинка Дамянова, Илия Димитров, Христина Лютова, Николай Гурбанов, „Иван Милев бенд“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в шуменското село Царев брод.
Разкази за историята и настоящето на селото, за делниците и празниците на жителите му, за читалището и неговите дейности, църквата и католическия манастир, за преселниците от чужди страни и всички краища на страната ни.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Домашен любимец: грижи, които трябва да полагаме за вълнистите папагали вкъщи;
• Яйцето на света: как се „измерва“ времето в различните култури;
• История на изкуството за деца: какво е сюита.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
„Глаукомата – забравете отчаянието!”, разговор с проф. Ива Петкова. Март е месецът, белязал борбата с болестта, която отдавна е предсказуема и лечима. Акценти: първи признаци и симптоматика, диагностика и лечение. Очен травматизъм, астегматизъм, синдромът на ленивото око, техники и технологии в лечението. Ковид, модерните устройства и очното здраве.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Веселина Даковска
• Посещение на изложението „Световно образование” ще помогне на бъдещите студенти в ориентацията за подходящо образование и избор на квалифицирани учебни заведения. Разговор с Никлой Христанов – мениджър и организатор на събитието.
• Покана към всички деца – любители на сноуборда. Едно чудесно зимно забавление, съчетано с обучение в местността „Меча поляна” – Национален парк „Витоша”. Разговор с Ема Паунова – организатор.
• Семейни маршрути: отвеждат в с. Турия, община Павел баня на кукерския празник „Старци в Турия”.
• В месеца на франкофонията с покана за премиерата на филма „Улица Франкофония”. Разговор с Мария Конакчиева от Френския културен институт.
• От другата страна: Огнян Димов, психоаналитик.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват оперните певци Глория Кънева и Иван Пенчев, познати още като дует „Аморе”. Не само сцената на Русенската опера свързва живота на двамата изпълнители. Музиката, любовта, а вече и грижата за малките близначки определя съдбата на този творчески тандем.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
„Малки истории за големи музиканти“. Предлагаме ви няколко забавни случки от живота на Джузепе Верди, Йохан Себастиан Бах, Руджеро Леонкавало и Макс Регер.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Автопортрет на репортера
Тази година се навършиха 90 години от рождението на Ришард Капушчински - навярно най-важното име в традицията на полския литературен репортаж. За литературността в литературата на факта, за човешкия разказ от мястото на събитието, за езика и похватите, които ни приближават до чужди и нерядко страшни реалности, разговаряме с преводачката от полски език Милена Милева.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
С нежния си и меланхоличен глас бразилската певица Бебел Жилберто ще ви отведе до райските кътчета на далечна и екзотична Бразилия. Родом от там, Бебел продължава традицията на боса нова, стил, до голяма степен създаден от нейния баща Жоао Жилберто. Разбира се, тя като един млад човек, много успешно го обновява и пресъздава по свой, своеобразен начин. Това е и причината певицата да се радва на не по-малка слава от своя баща.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Навън и Открито
„Навън“ е програма на Столичната община от 2018 г. за подкрепа на временни художествени инсталации в градската среда - на площадката на бившия мавзолей. „Програмата е фокусирана върху съвременното изкуство и неговите възможности да коментира и преработва миналото, както и да поражда обществени дискусии, да привлича и възпитава публики.“
Първото произведение беше „Бронзовата къща“ на Пламен Деянофф, понастоящем е „Един човек“ на Венелин Шурелов, а следващото произведение, избрано от комисията, е „Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било“ на Красимир Терзиев.
„Открито“ е второто направление по тази програма - от 2021, „което се фокусира върху периферни зони на столицата, кварталите на града и местата, в които има ограничен достъп до изкуство“. За 2022 мястото е паркът около езерото в квартал „Дружба“, а избраното от журито произведение е „Блок в езерото“ на Мина Минов.
За двете направления, за дискусиите и споровете, започнали веднага след обявяването на новите произведения, е разговорът с Гергана Мудова и Венелин Шурелов.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Красавиците от украинската група „Онука“ смениха високите токчета с военни кубинки. С анонс към актуалния им албум „Kolir“. Що е то „фолктрон“?
• Наздраве за рождениците!
- Петра „Суперфрау“ Цигер: от оркестъра „Смоукингс“ през Бранденбугската врата и Християндемократическия съюз - до кабинета на Ангела Меркел
- Дитер „Машината“ Бир: фронтмен на „Пудис“, композитор, китарист и кийбордист, носител на голямото национално отличие на Германската демократична република. Формацията е обявявана седем пъти поред за група на годината в ГДР, тя е и първата, на която е присъдена държавна награда.
- Горан Брегович: най-популярният изпълнител от Босна и Херцеговина в международен мащаб, който съчета прочутото балканско твърдоглавие с традиционни мелодии и меки рок аромати, превъртайки в бърз ритъм тялото. Брегата като „Биело дугме“, „Ютро“ и начело на Оркестъра за сватби и погребения
- Ида Престер: хърватската певица на фронта на колоритната тайфа „Майка“ с корени от Сърбия, Хърватия и Черна гора, „Лолобриджида“ и „Фрау Каисо“. Ярко лице от малкия екран и активна личност, подкрепяща ЛГБТ движението за равноправие

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 457 – „Агент 79 Вселенски в действие“
Гости: поетът Иван Тенев и режисьорът Ники Априлов за едно от големите музикално-сценични събития на сезона – юбилейния концерт „45 години златни хитове“.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
Сериал: „Радиото“
„Нулева точка“ – 4 част
автори: Даниела Манолова, Теодор Иванов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории:
Три разказа за София – Виктор Топалов от „Бохемска София“ за интереса към историята, от който тръгва всичко, Гергана Дойчинова от фондация „Ела и ти“ за това как хората в неравностойно положение виждат столицата, и Васил Спасов, режисьор и актьор, за идеята, която стои зад проекта „Гласовете на София“ и за плейбек театъра като театрално-терапевтична форма.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
Спомен за диригента Борислав Иванов – от богатата му дискография представяме трите оперни театъра, които е ръководил – във Варна, Пловдив и София.
• Второ действие на „Отело“ на Верди, спектакъл от 17.07.1969 г. от „Варненско лято“ с участието на Стоян Попов (Яго), Тодор Костов (Отело), Мария Бохачек (Дездемона), Делчо Сапунджиев (Касио), хор и оркестър на Варненската опера, диригент Борислав Иванов.
• Четвърто действие на „Отело“ на Верди, спектакъл от 19.06.1977 г. от „Варненско лято“ с Анна Томова-Синтова (Дездемона), Иван Димов (Отело), Стоян Попов (Яго), Констанца Кирова (Емилия), хор и оркестър на варненската опера.
• Пета, шеста и седма картини на „Аида“ на Верди, запис от 1993 г. със Светла Николова (Аида), Емил Иванов (Радамес), Стефка Минева (Амнерис), Никола Гюзелев (Рамфис), хор и оркестър на Пловдивската опера.
• Второ и трето действие на „Риголето“ на Верди, запис от 1994 с Калуди Калудов (Херцог), Лариса Рудакова (Джилда), Александър Крунев (Риголето), Светозар Рангелов (Спарафучиле), Елена Чавдарова-Иса (Мадалена), Румяна Петров (Джована), Димитър Станчев (Монтероне), Емил Угринов (Маруло), хор и оркестър на Софийската опера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30