Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безбройните четения на „Три“ – пиеса | tragiComedy | абсурд!

7
Снимка: Михаил Делчев

На 28 март в Националния студентски дом се състоя премиерата на мултимедийния спектакъл „Три“ с автор Александра Станишева и режисьор Мила Люцканова. И за двете това е дебют. Александра Станишева е изучавала покрай антропологията и фотографията и драматургия, но за пръв път нейна пиеса бива поставена. Мила Люцканова досега е позната основно като актриса.


„Три“ стъпва върху искрената и смела игра на четиричленния си състав и върху впечатляваща сценографията и мултимедия на Цвета Богданова. Звуковата среда на Юлиан Стоичков се явява петият, отвъден, герой в историята на Йожи – момче или мъж на неопределена възраст, който въпреки любовта на приятелката си остава заключен в лудостта, защото не е бил обичан като дете.
Постановката ще се играе отново в студентския дом на 4 април.


Снимки: Михаил Делчев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Басните на Дядо Благо

Детска книжка с басни "Изворчето на Дядо Благо" е издадена по инициатива на малкотърновеца Димитър Кукузелов. Той иска да напомни личността и творчеството на писателя Стоян Русев, който е роден в странджанското село Заберново, през далечната 1864 г. Дядо Благо, както са го наричали, е един от основоположниците на детската литература у нас след..

публикувано на 21.02.24 в 18:08

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" с девето издание в Израел

Фестивалът на изкуствата в гр. Бат Ям, Израел, тази година ще се проведе в онлайн формат и ще бъде под егидата на Цвика Брот, кмет на гр. Бат Ям, и на заместника му Ели Ярив. Фестивалът е организиран от Арт салон "Сели – култура на народите" - Израел и е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ)  и Конфедерацията на българските..

публикувано на 21.02.24 в 17:53

Документалният филм "Кавал парк" тръгва по кината от 23 февруари

Филм-урок по родолюбие има премиера в 16 български града. Режисьорът Богдан Дарев пристигна от Сиатъл, САЩ, където живее и твори от дълги години, за да представи своя документален разказ за преклонението на един чужденец пред българската култура. Героят Александър Еплер, с руско потекло, живял в САЩ, се озовава в България през 70-те години на ХХ век...

публикувано на 21.02.24 в 17:40

"Майстора и Маргарита" на Сливенския куклен театър гостува в София

Държавният куклен театър в Сливен гостува на софийската публика със спектакъла за възрастни  "Майстора и Маргарита". Постановката е на режисьора Димитър Стефанов, който е и автор на драматизацията, заедно с целия състав на представлението, нарекли себе си "Вечното кабаре на истината". Екипът е работил по превода на Боян Станков. В техния..

публикувано на 21.02.24 в 16:59

Нарцистична ли е съвременната култура

"Ти ще живееш, докато не познаеш себе си", казва слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис според мита, чийто край всички знаем. И днес тъкмо да станем цветя от самолюбие, но дори и това не можем. Кривите огледала, в които се оглеждаме, са навсякъде. В телефоните ни, които замениха идеята за каквато и да е критична мисъл по посока на Аз-а и..

публикувано на 21.02.24 в 10:05