Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилата на Ернст Фукс във Виена – вълшебство за посветени

10
Снимка: Магдалена Гигова

В австрийската столица разпознават истинските виенчани по два независими един от друг признака. Който знае какъв номер обувки носи рицарят върху кулата на кметството и къде е вилата на Ернст Фукс, е местен.

И ако в интернет човек може да прочете легендата, че за да стане 100 метра високо седалището на кмета, въпреки забраната, най-горе архитектът Фридрих Шмид е поставил фигура на Пазителя на града с обувки 62-и номер, то домът на създателя на виенския магически реализъм е „секретно“ място за посещение.

Починалият през 2015 година Ернст Фукс с пъстрата си ексцентричност и колоритна съдба е бил любимец на цяла Австрия. Единствено дете на ортодоксален евреин, който заради любовта захвърля религията си и отдадена майка, художникът показва многопосочен талант още от малък. По време на нацисткия аншлус баща му успява да избяга в Шанхай, но малкият Ернст е изпратен в концлагер, заради „смесения“ си произход. Пак заради него не го приемат в никакво училище. Майка му Леополдина, лишена от родителски права, е принудена да се разведе фиктивно.


През 1945-а, когато е едва на 15 години,  Фукс е приет за студент във Виенската художествена академия като вундеркинд. Следват години на пътешествия и класическо битие на беден художник между Париж, Виена и Ню Йорк. Другарува със Салвадор Дали и Жан Кокто, създава с приятели Виенската школа на фантастичния реализъм.

Когато е малък Ернст обещава на майка си да ѝ купи дворец. През 1972 година придобива в покрайнините на Виена полуразрушената вила на прочутия архитект Ото Вагнер. В добрите ѝ времена в нея са гостували Густав Малер и Густав Климт. Фукс я реставрира по свой образ и подобие с леко умопомрачителния си дизайн.

На някои стилът му може да се стори на границата на кича, други ще сметнат, че дори я е прекрачил смело, трети обаче оценяват екстравагантните му идеи и фактът, че всеки детайл е проектиран, а често и изпълнен лично от художника. Между другото, той е също така декоратор, дизайнер, скулптор, поет, философ, визионер и от време на време музикант.

Всеки може да посети музей на Ернст Фукс, освен в понеделник, когато е затворен. Забележителното е, че дори тапетите, килимите и осветителните тела са създадени от стария стопанин, който е съчетал изтънчената еротика с фантасмагорични видения и естетиката на виенския хедонизъм.

По ирония, във времената на Третия райх във вилата се е помещавала централата на младежката организация Хитлерюгенд, така че декорирането ѝ от Фукс е своеобразен исторически реванш.


Художникът приживе често е правел открити уроци по рисуване в хола си, на които е можел да присъства всеки. Особено много се е забавлявал да показва смесените си техники на малчугани. Той самият е имал 16 деца от осем жени и когато някоя дама е казвала, че е бременна от него, безотказно признавал отрочето за свое потомство.

Подредбата на цялата вила е ярко огледало на собственика  и неговия вкус към живота – огромна римска баня с пъстри плочки и авторски скулптури. Фукс я помества в спалнята на предишния собственик Ото Вагнер. Ернст е повлиян от хедонистичните бани на Помпей и Херкуланеума. Еротични картини по стените, мраморни пейки, дорийски елементи, алкови и типичните за художника мозайки от пъстри камъни.

Гигантско кръгло легло обсебва спалнята под тъмносин таван обсипан със златни звезди. Фукс е сътворил дори дръжките на вратите и бронзовата украса на камините. От платната, статуите и офортите личи, че творецът е бил обсебен от задните части на дамите, но всеки си има слабости. А и когато обожествява жената, защо да му се сърдим.

Познавачите твърдят, че изкуството му леко напомня това на приятеля му Салвадор Дали, но с по-малка доза лудост. В двора, който в задната си част е истинска гора, може да се види павилионът с водоскоци „Нимфеум омега“ – място за медитация с тайна зала и фигури на Богинята майка, Мойсей и митологични същества. Едни от тях – сфинксовете сякаш са навсякъде. Човешка глава върху животинско тяло. Често пъти короните на фигурите са от 24-каратово злато, а най-запомнящата се фигура е направена от пясък край пирамидите в Гиза.

Някои от посетителите идват не толкова заради Ернст Фукс, колкото за постройката на Ото Вагнер. Т.е. вилата е две в едно. Архитектът е създател на много от емблематичните сгради във Виена – Къщата с глашатаите, метростанцията на Карлсплац, Доходното здание Майолика хаус с изумителната керамика по фасадата му.

В дома на Фукс всичко може да се пипне и снима, единствено на някои столове и дивани има учтива табелка, че сядането е забранено. Вилата често се наема за сватби или събития. И понеже музеят е частен, ако сте паралии и ценители на изкуството, можете да си купите оригинални офорти на стопанина със сертификат. Бижутата по негов дизайн са по-достъпни, но пак са за състоятелни хора.

Снимки: Магдалена Гигова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23