Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато театралните костюми се качат на модния подиум

Снимка: театър „Възраждане“

В тазгодишното издание на най-големия моден форум у нас за първи път бяха представени театрални костюми, а именно костюмите по дизайн на Мира Бъчварова за представлението „Алиса в страната на чудесата“ на театър „Възраждане“, с режисьор Христо Ботев Станчев. „Алиса в Страната на чудесата“ е фантазия, която показва лудостта на хората в истинския свят и e същинско пиршество на въображението и находчивостта, оставяйки в зрителите желанието всеки от тях да запази детското в себе си. Дизайнерката Мира Бъчварова и режисьорът Христо Ботев Станчев правят мост между модата и театъра, не за първи път в своята съвместна работа, но за първи път се виждат театрални костюми на модния подиум:

„Преди седмица се събудих и видях заекът как тича на „cat walk” подиум и се обадих на Христо да направим интервю, той каза – направи, каквото искаш, Мария Бонева прие с удоволствие,директорът на театър „Възраждане“ Роберт Янакиев ни подкрепи. И тогава имах две седмици за още два образа – бебето, което е по идея на Христо, от една кора излизат ръчички на актьора и главата, тялото е кукла, но дизайнът е мой. Гъсеницата е вдъхновена от един мой костюм, който излезе на Златна игла и Христо тогава много го хареса. Много добра колаборация правим с Христо, защото той има идеи абсолютно неосъществими идеи за костюми, но аз като един чудат човек се опитвам да ги осъществя, за първи път в света се поставя театъра на модна сцена и за мен е чест и удоволствие. Аз съм човек на изкуството, художник съм, театърът е божествено място, както и киното. Да работя с режисьор, който знае какво иска, е огромна чест в името на изкуството. Не можете да си представите сценария, много е въздействащо. И ефектите, които са вложени с дългогодишни проучвания за мултимедия, фокуси, стига се до едно живо магическо представление и преживяване. Преминавам през историческия костюм, но вкарвам и много елементи от модата тази година. Съчетавам историята и актуалните тенденции.“ споделя дизайнерката Мира Бъчварова.

„Харесвам много костюма на Хъмпти Дъмпти, който трябва да свири, освен да играе, сложно е и за актьора. В драматизацията събрах две дебели книги в едно представление. В представления, които правим, персонажите са доста сложни и трудни за изпълнения. Четох доста задълбочено двете книги и изкарах най-интересните образи и с Мира им дадохме по-малко от себе си и направихме много интересно представление с въображение, фокуси и музиката на Мишо Шишков – син. Едно съвършенство на въображението. А въображението не трябва да спира. Да не забравяме, че сме децата. Ще се опитам да поднеса историята по друг начин. Това, което правим то не е само за децата, а е и за възрастни и е трудно да се установи този мост. Трябва в театъра човек да получава съновидение, а дизайнерите могат да помогнат за осъществяването на лудите идеи на режисьорите.“ – споделя режисьорът Христо Ботев Станчев

Пиесата „Алиса в страната на чудесата“ на театър „Възраждане“ е драматизация по двете книги на Луис Карол. Тя е приказна история, чийто главен персонаж е малкото момиченце на име Алиса. Интересни образи на герои са Алиса, Лудия шапкар и Кралицата на сърцата. Премиерата на представлението се очаква да бъде на 30 април. Мира Бъчварова прави трета постановка като костюмограф за театър „Възраждане“. Нейно дело са костюмите за спектаклите „Снежанка и седемте джуджета“ и „Ян Бибиян и Дяволчето Фют“, а решенията ѝ са смели и провокативни и се храсват, както на децата, така и на техните родители.

Дизайнерско студио „Мира Бъчварова“ се развива в областта на Различната мода. Тази мода, която ще пасне на сърцето на всяка дама. Тази мода, която може да промени светогледа ви към света, а именно да живеем днес и сега, и да бъдем малко по-щури от вчера. Мира е многократен носител на наградата „Златна игла“ в раздела „Експериментална мода“, връчвана от Академията за мода.

Христо Ботев Станчев завършва ТДВА „Димитър Тошков“. Започва да учи в колеж „Любен Гройс“, София и НБУ – Театрален департамент, специалност „Театрална режисура“. Работи по представленията: „Черни очи за случайни срещи”, ДТ - Монтана (1997 г.); „Парк Авеню 79“ в „777“ – худ. Галepия (1998 г.); „Брилянтин“ мюзикъл в хотел „Топ Капи“, Турция (2000 г.); „Spirit & Body“ – шоу-спектакъл ревю - София, дизайн М. Бъчварова (2003 г.); „Снежанка и седемте джуджета“, театър „Възраждане“ (2009 г.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18