Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седми път „Master of Art“

Снимка: @MasterofArtFilmFestival

Филмовият фестивал „Master of Art“ започва за седми път тази вечер (7 април). Цифрата седем е знакова в случая, както отбелязва Найо Тицин, артистичен директор и създател на филмовия фестивал: „За седми пореден път „Master of Art“ ще отдаде почит на изкуствата, видени през окото на седмото изкуство. Седем града ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала през 2022 г. Заслугата да завършим този житейски цикъл от седем години, е на нашата публика, на нашите партньори и на кинотворците от цял свят, които с езика на кино документалистиката ни правят съпричастни с изключителните истории от света на изкуството“.

Откриването ще бъде с филма „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ в 19 часа в кино „Люмиер“. Половин час по-рано във Френския институт, зала „Славейков“ може да се види друго интересно заглавие от програмата – „Полък и Полък“.


Естествено, фестивалът тази година има фокус Украйна и може да проследим интересни документални филми на украински режисьори. Онлайн изданието вече гледахме през зимата, а сега ще „надградим“ видяното с нови стойностни документални творби от света на изкуството на живо в киносалоните. Повече за програмата и фестивала тази година, чуйте от Найо Тицин, който с надежда приветства зрителите в кината на различни български градове така: „Епидемиите отминават. Тираните си отиват. Войните свършват. Изкуството остава! Нека изкуството бъде с теб!“

Снимки: ФС на фестивал „Master of Art“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51