Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Васил Василев
Снимка: pleven.bg

Директорът на плевенския театър Васил Василев спечели преди дни конкурса за директор на Народния театър „Иван Вазов“, но още няма назначение. Той е един от най-успешните ни млади директори на театри през последните години, който с необичайните си и нестандартни идеи, с репертоара и с привлечените режисьори и актьори успява да напълни салона на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен дори по време на пандемия и ограничения за броя на зрителите.

Васил Василев успява в едни трудни трудни години да запази театъра в Ловеч, когато още съвсем млад 29-годишен е негов директор, и да възроди фестивала „Младите в театъра“. В Плевен пък в най-тежките дни на спрялото време на пандемията, когато салоните бяха опустели въвежда новаторската програма „Пътуващ зрител“ . Билетът включваше и нощувка със закуска в хотел. Така започва театралният туризъм и местата в залата не стигат за първата постановка „Опашката“ на Явор Гърдев с Владимир Карамазов, който получи „Икар“ за водеща мъжка роля. И после се заредиха и останалите постановки. А портретите на политици запълват празните места в салона и така артинсталацията „Заедно на театър – не играем на празни столове, работим на 100 процента“ се хареса на театрите в Сърбия, Литва, Русия и чак в Лондон.

Василев успя да върне Александър Морфов в България и сега той репетира „Антигона“ в Плевен, като премиерата се очаква през месец май. Освен известните български режисьори на плевенска сцена поставят и чужди, като Денис Азаров, Василий Сенин, никола Зависич и други. Васил Василев учредява в Плевен Театрална асоциация на творци от Балканите и Прибалтика.

Въпреки че се твърдеше, че има проблеми с процедурите по конкурса за директор на Народния театър, на 7 април министърът на културата обяви официално в парламента, че всичко е наред и се очаква официалното назначение на Васил Василев. Чуйте повече в взуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17