Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пънк Джаз лейбъл на седмицата: авангарден уикенд с PMG Jazz от Скопие

Снимка: PMG Jazz

PMG Jazz е навярно най-необичайният феномен в джаза на Балканите не само през последните три години и нещо (откакто съществува), но и въобще в нови и най-нови времена. Независима издателска компания за авторски и иновативен джаз, тръгнала като разклонение на утвърден 20-годишен лейбъл за техно, инди, електро-рокендрол и съвременна градска музика; бързо наложил се еталон за качество и оригиналност и на местната, и на международната джаз сцена с над 30 издадени албума за изключително краткото си съществуване от 2018 г. насам; продуцентски център със свой собствен фестивал – „Джаз край Вардара“ (най-успешното масово събитие на открито в Северна Македония през никак нелеката 2020 г.)… Разхождайки се из каталога на PMG Jazz, Милан Миланов от екипа на нашата серия „Аларма Пънк Джаз“ сполучливо го нарече „балканския Tzadik” (по аналогия с легендарната издателска компания на Джон Зорн в Ню Йорк). И с право: нека не забравяме, че главният продуцент на PMG Jazz, тромбонистът Владан Дробицки, е колкото наследник на добрите примери от югославския фрийк джаз от 80-те в лицето на групи като Miladojka Youneed, толкова и „дете“ на тази нюйоркска сцена от същата епоха – Зорн, Джон Лури, Lounge Lizards… Разбира се (и слава богу), нито Tzadik е там, откъдето започна преди четвърт век, нито PMG Jazz – на мястото, където беше преди три: динамиката е естествена част от тялото на едно такова музикално „същество“. А лекотата, с която стават нещата, при все че говорим за понякога тежка и трудно смилаема за свикналото с асансьорен джаз ухо на масовия потребител, е наистина удивителна.

„Това с джаза не ми беше много ясно в началото дали и как ще се получи“ – разказва Мирко Попов, диджей, културен активист и създател на лейбъла-майка PMG Recordings„но ето, нещата си тръгнаха съвсем естествено“. В скоби – още най-най-първото издание на PMG Jazz e изключително висока топка – 79-минутна версия на In C на Тери Райли в интерпретация на Sethstat, основната група на Владан Дробицки, и друг един (по-млад) колектив, възникнал на браздата между джаза, авангардния рок и съвременната музика – Fighting Windmills.

Скромно обяснено от самия Владан Дробицки, намерението, което много бързо успява да прерасне в успешен резултат, звучи така: „С Мирко имахме идеята да се захванем с издаването на музика, която да не е ограничена „между четири стени“, да допира до всички стилове и жанрове, музика в която да има много импровизация и свобода“. Понякога тя може да повече „фрий“, понякога повече „груув“, понякога може дори да се отдалечава от джаза, но… почеркът вече е налице.

В момента PMG Jazz (с почетен куратор „Аларма Пънк Джаз“) подготвя да издаде първата компилация, представяща съвременни български джаз артисти в Скопие.

А Sethstat на Владан Дробицки ни идват на гости в София с премиерна за света концертна програма на 20 април, която ще съчетаят с премиерата на албума на секстета на един от най-активните и неуморни наши джазмени от последните години - Васил Хаджигрудев.

А на музикалния канал „Пънк Джаз“ на Радио Бинар през целия уикенд (9 и 10 април) ние слушаме от каталога на PMG Jazz още Kanton6, „Светлост“, Taxi Consilium, Cobalt Code Unit, SD4, квинтета на акордеониста и композитор Йордан Костов, младия пианист Дино Имери, филмовата музика на „Любойна“ (групата на възпитаника на нашата музикална академия Оливер Йосифовски), Zulu 3.4… слушаме странна и прекрасна (и за съжаление все още почти напълно непозната у нас) музика, създадена на едва 200 и няколко километра от София – сметнете колко е това с влак!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30