Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нацистко бомбоубежище крие най-големия аквариум в Австрия – 300 хиляди литра

7
Снимка: Магдалена Гигова

В „Домът на морето“ (Haus des Meeres) във Виена се намира най-големият аквариум в Австрия. Той съдържа 300 хиляди литра вода, но не това е най-забележителното.

Любопитното е, че водното съоръжение е разположено в кула на противовъздушната отбрана от времето на Втората световна война. По заповед на Хитлер подобни постройки, с общо название Flakturm, са издигнати в Берлин, Хамбург и австрийската столица. Те са високи 45 метра, стените им от плътен железобетон са дебели близо три метра. По време на бомбена атака във всяка от тях е можело да се скрият до 15 хиляди човека.

Във Виена са оцелели шест. Колкото и амбициозни да са местните общинари, разрушаването им е напълно невъзможно. Те се намират в жилищни райони в центъра и взривяването им рискува да отнесе половин квартал.

Единствено кулата, където е разположен „Домът на морето“ се използва пълноценно. Останалите чакат финансиране за реставрация. Аквариумът, съчетан с неголям зоопарк, е в шести район на австрийската столица, близо до голямата търговска улица „Мариахилфер“. Най-лесно ще го намерите ако попитате за Естерхази парк.

През 1956 година е прието решението бомбоубежището да даде своите близо четири хиляди квадратни метра за забавление и образование на децата. Там можете за няколко часа да бродите из тропически лес и да видите отблизо комодски варан и обитателите на Средиземно море, Атлантическия и Тихия океан в близка до естествената им среда. Броят на животните приближава 10 хиляди.

Моят съвет е след като си купите билет да вземете асансьора до 11-ия етаж, където от терасата се открива забележителна 360-градусова гледка към центъра на Виена, а в ресторанта можете да се подкрепите за предстоящите приключения.

игуана
Седмият и осмият етаж са заети от експозиция, посветена на историята и използването на кулата през Втората световна война, но за да я разгледате е необходима предварителна заявка, за да ви придружава екскурзовод. За срещите с животни от цял свят обаче е необходимо само да слизате по стълбите. Както вече споменах, най-голямата забележителност на „Домът на морето“ е зрелищният аквариум с 300 хиляди литра вода. Той е открит през 2007 година е и наречен на името на легендарния австрийски изследовател на морските глъбини Ханс Ааас. В него можете да се почувствате като водолаз с батискаф ако поставите главата си в някой от стъклените „мехури“ на дъното. И да гледате рибите очи в очи. А не всички са безобидни. В стъкления тунел над главите ви кръстосват различни видове акули, гигантски скатове, морски костенурки.

На един от етажите можете да се полюбувате на приказни коралови рифове, населени от морски кончета и невероятно пъстри рибки. Гордост на „Домът на морето“ е аквариумът „Амазонка“ с обитатели на тропическите води. Над него се надвесват кичести дървета, от чиито клони надничат гущерчета.

Терариумите също не са за изпускане. Те са проектирани така, че посетителите да се чувстват максимално близо, без да бъдат застрашени. В един от тях са споменатите по-горе комодски варани, древни почти колкото динозаврите влечуги от Индонезия. Отблъскващата им ленивост не издава колко опасни са всъщност. Няма значение къде ще ви ухапят – между зъбите им живеят толкова опасни бактерии, че изходът винаги е летален. А и не е лесно да им избягате ако ви подгонят. 70-килограмовият гущер развива 20 км/ч. Ако решите да се спасите на някое дърво, знайте че до 3-години той живее от клон на клон. В случай, че се метнете в морето, пак нямате шанс. Комодските варани се придвижват с плуване от остров на остров. Зад плътните стъкла в „Домът на морето“ отблъскващите чудовища само примигват презрително.

Не така стои въпросът с отровните паяци и жаби, крокодилите и змиите. Терариумите създават усещането за присъствие в природната среда. Например, мравките-листорези тичат по стъклени тръби, разположени вътре в стените, които водят до голям мравуняк. Във възхитителна пещера със сталактити живеят слепи риби, скорпиони и опасни насекоми.

маймунче
А змиите са от всички краища на света, вкл. и огромна анаконда, кротали и кобри.

На мен сърцето ми остана в тропическата гора. Жега и влага. Екзотични растения и орхидеи, над главите свободно прелитат папагали, тукани и още незнайни птици. Дребни колкото шестмесечни котета маймунки-мармозетки приближават без капка боязън. Една от тях е докопала бебешка залъгалка и с наслада гризе гумения биберон. Заобиколилите я посестрими се надяват да го сподели с тях.

Най-хубавото е, че забавни аниматори посрещат детските групи и цели училищни класове и не само им разказват за различните животни, ами разясняват, че не всички акули са опасни човекоядци и повечето от тях са дори вегетарианци. По занимателен начин обучават малчуганите и да опазват природата. В една от залите е пресъздаден плаж с изхвърлени на брега отпадъци. Децата ги събират и разбират колко е вредна пластмасата за морските обитатели.

Също така хлапетата могат да усетят как са на пипане кожата на акулата и корубата на костенурката, на надникнат в пастта на пиранята, да погледнат отблизо раците-циклопи, бебетата-медузи и морските звезди. На официалния сайт на Haus des Meeres - Aqua Terra Zoo всеки може да проучи часовете за хранене на акули, пирани и рептилии и да участва в него.

Доста деца искат да празнуват рождените си тук, особено ако тортата е във формата на любимата им животинка. И докато пируват с приятелчетата си неусетно заобичват природата и се научават да я пазят.


Снимки и видео: Магдалена Гигова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20