Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мястото на културата в Плана за възстановяване и устойчивост на България

Снимка: Pixabay

България е от малкото европейски страни, в чийто План за възстановяване и устойчивост присъства и културата. Заслуга за това до голяма степен има инициативната група, работила по изготвянето му в тази част.

Сферата на културата намира място и е представена в три направления на европейския документ, които обхващат:

• Култура и творчески индустрии: изграждане на приобщаваща, активно включена в европейските културни процеси и устойчива екосистема;

• Дигитализация на движими културни ценности: музейни, библиотечни, аудиовизуални и архивни фондове;

• Инфраструктура, свързана с културата.

Екосистемата за подкрепа на културните и творчески индустрии, вписана в Плана за възстановяване, има четири направления: окуражаване на международното сътрудничество; подкрепа за развитие на достъпа до културни продукти на публиките в малките населени места; схема за общински културни политики и програма за обучение и изграждане на капацитет на различни видове организации – културната администрация и операторите в сектора.

Първата стъпка, която трябва да се предприеме, преди да бъдат разпределени каквито и да било средства, това включва и безвъзмездната финансова помощ, е да бъде постигната обща визия на основата на споделени ценности за развитие на културния сектор. Основен приоритет в тази визия е реформирането на публичните разходи за културни и творчески индустрии в Национален фонд „Култура“.

В „Какво се случва“ част от хората, участвали в инициативната работна група – Яна Генова, Мира Сталева и Малина Едрева, се обединиха около идеята, че трябва да бъде постигната прозрачност по отношение на това какво се цели с този план. Тоест доколко принципала, в случая Министерството на културата и Фонд „Култура“, като негов основен инструмент, разпознават амбициите на Плана за възстановяване и мисиите, които са заложени в сектор „Култура“, като собствени. Те посочиха, че за прилагането на Плана е необходим и диалог между институциите, които го администрират, и инициативната работна група.

Какви средства ще бъдат отпуснати в сектор „Култура“ и изработен ли е механизъм за разпределението им е въпрос, чийто отговор групата все още очаква от страна на Министерството на културата.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30