Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Квартет "Flautissimo" и арфистката Весела Тричкова с впечатления след дебюта си "Мартенски музикални дни"

Снимка: Иво Фотев

Флейтовият квартет "Flautissimo" е създаден онлайн по време на изолация през 2020-та година от Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова – флейтистки от Софийската филхармония. След първата им изява пред публика към тях се присъединява и Весела Тричкова, която от 2000 година е арфистката на Софийската филхармония.

На 18 март в рамките на авторитетния международен фестивал "Мартенски музикални дни" уникалният флейтов квартет и Весела Тричкова направиха своя дебют. За първото си гостуване в крайдунавския град дамите бяха избрали стилни рокли, изработени от блестящи материи, съчетани прекрасно с репертоара, който бяха подготвили. Програмата включваше Лео Делиб – Дует на цветята из операта "Лакме", Ектор Берлиоз – Трио за две флейти и арфа, Йожен Боца – "Летен ден в планината", Катрин Макмайкъл – Сюита "Флорис" за четири флейти и арфа, Раймонд Гио – "Дивертименто - Джаз" за четири флейти, "Ръченица" от Румен Бояджиев син и Tango El Choclo от Анхел Вилолдо. С какви вълнения и емоции са квартет "Flautissimo" и арфистката Весела Тричкова след гостуването си в зала "Европа" разположена в Доходното здание в Русе, може да чуете в звуковия файл.

Документален запис от концерта им състоял се на 18 март, може да проследите този четвъртък 14 април в предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев" във времето от 19.30 до 21.30 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2022

1 декември Свири Филхармонията на Туринген Гота-Айзенах с диригент Алексей Барчевич. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Концерт за цигулка в сол минор, BWV 1056 R. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.11 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Сол мажор, RV 532 за две мандолини, струнни и континуо. Солисти:..

публикувано на 30.11.22 в 14:26