Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невъзможната тишина на Десислава Унгер

13
Снимка: Ани Петрова

Галерия „Стубел“ представя самостоятелната изложба на художничката Десислава Унгер, едно име не толкова познато на нашата художествена сцена. Експозицията има заглавие: „Невъзможната тишина“ и включва рисунки, смесена техника (акрил, гваш, маслена живопис) и няколко пейзажа – голямо форматни творби, гравюри на дърво. Живописните творби са обединени от няколко цикъла – серия „Стартова позиция тишина“, серия „Обсебен“, серия „Игли“ – една много лична посока на работа през последно време, серия „Можеш да си там“, дърворез.

Десислава Унгер в своите рисунки и живописни творби изследва темата за човека, макар че и в абстракциите, и в пейзажа човешките фигури липсват–защото нещата са сетивни, отпечатък на действията на човека, следите от преживяното и изстраданото. Една живопис, която е по-минималистична, дори сюрреалистична, в която образът сякаш постепенно се разпада.


Завършила Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“, а след това живопис при проф. Андрей Даниел, от 2005 година Десислава Унгер живее и работи във Виена, където завършва магистратура в Университета за приложни изкуство там. Носител е на две втори награди в Национален конкурс за млади художници, както и наградата за съвременно изкуство БАЗА.

Изложбата ѝ в галерия „Стубел“ е първата по-значителна нейна самостоятелна изложба у нас, едно име което трябва да следите.

Чуйте как Десислава Унгер представя своите цикли от изложбата „Невъзможната тишина“ в „Артефир“, която може да бъде видяна до 3 май.

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 33-тият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-тият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова. "Без минало няма..

обновено на 29.07.24 в 14:43

"Летни импресии": Даян Грант и "културният код" на България и Франция

В рубриката "Културен код" на предаването "Тerrа Култура" разгледахме изложбата "Летни импресии" на дизайнерката и художничка Даян Грант в галерия "Икар". Освен това обсъдихме културния код на България и Франция в контекста на опазването на световното културно наследство. Впечатляващата изложба на Даян Грант включва 20 абстрактни пейзажа, 11 рисунки и..

обновено на 29.07.24 в 13:22
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06