Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Вацов: Лъжата не е алтернативна гледна точка и никога не е била

проф. Димитър Вацов
Снимка: НБУ

Каква е разликата между журналистика на мнението и журналситика на пропагандата коментира в "Мрежата" по програма"Христо Ботев" проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ, главен редактор на сп. "Критика и хуманизъм".

Как публиката да разграничи пропагандата от мнението

"Пропаганда винаги е имало и ще има, но в момента на войната на Русия срещу Украйна пропагандата достига невиждани  за нашите ширини нива. България в момента е бойно поле на руската пропаганда.

Национал-популистката пропагандата има два основни белега. Едната е директно руска и проруска с руските геополитически опорни точки на официалните медии на Русия. Другият мощен поток на национал-популистка пропаганда е за вътрешна употреба, защото тя предлага добри инструменти за очерняне на противника, който и да е той - икономически или политически. Днес като че ли втората линия заглъхва и остава кохортата, която поддържа изцяло така наречената руската гледна точка. Така наречена е, защото руският наратив се опира в момента на няколко основни лъжи."

Лъжите на руската пропаганда

"Първата лъжа е, че в Украйна е осъществен националистически фашистки преврат, че има фашистко управление. Вярно е, че по време на Евромайдан-а през 2013 - 2014 година имаше агитки, скинарчета от типа на нашите агитки на ЦСКА и "Левски“. Но те бяха малцина. Вярно е, че част от тях влязоха я батальона "Азов", но повечето от тях са убити още по това време и днес този батальон няма нищо общо като личен състав с тогава.

По-важното е, че украинските националисти бяха изключително малцинство сред стотиците хиляди граждани, които подкрепиха Европейската кауза на Украйна. Но това фашистко малцинство беше превърнато в етикет за целия Евромайдан.

Другат алъжа, систематично провеждана от руската пропаганда е, че НАТО обгражда Русия и ще я атакува, поема погод на Изток и други подобни опорни точки.

Гостоприемните медии

"Има медии, които прокарват само тези лъжливи гледни точки. Има и "шарени" медии, тоест в тях се явяват било журналисти, било целенасочено редакционната политика е такава, че пропагандните опорни точки да се промъкват в другото съдържание. Мога да ви сортирам "Топ 20" на такива медии. Най-големият първенец е "Новини 247", които са агрегатор - робот, който е така програмиран, че да препечатва само руски опорни точки. Веднага след него идва сайтът "Поглед инфо", където пишат една групичка от хора, някога групирани около "Аспекто". На трето място идва "Нюз фронт", която е изцяло хибридна руска медия, базирана в Крим. Те публикуват на девет езика, един от които е български, има си и български кореспонденти. Оттук нататък започва серия от сайтове, някой от които са чисти роботи - алгоритми за рециклиране на съдържание. Други обаче, като "Гласове", "Труд", "Блиц" или сайтовете на Карбовски се пишат от хора."

Какво целят

"Целта на фейкове като, че украинците са използвали нашите моряци като живи щитове, а сега Русия ги била освободила, е да се насъскват проруски настроения. Това са проруски проксита, които се надяват на финансови или кариерни облаги. Но нещата доста се оголиха и в момента можем да посочим директно кои са официалните руски тролове в българското медийно пространство - по именно, говорител по говорител и медия по медия.“

Как може да се спре пропагандата

"Погрешно разбраната демокрация е нещо, с което българското общество е крайно време да се сбогува, за да не бъде постоянно уязвимо за всякакви лъжи. Разбира се демокрацията е възможност да се защитават различни гледни точки и различни мнения, но лъжата не е друга алтернативна гледна точка и никога не е била.
Ако един общественополитически режим не може да удържи елементарна, при това широко скроена граница между допустимо и недопустимо, той няма защитни механизми. Когато искаме да сме в демократичен режим е добре защитните механизми на първо място да идват отдолу, а за медите това означава етическа регулация на самото медийно съсловие. За съжаление то е доста проядено днес."

"Войната с либералитета не я започнахме ние"

"Когато преди шест години за първи път направихме анализ на речите на такива хора като г-н Карбовски, ние показахме, че съвременната проруска националпопулистка реторика работи именно във военен режим. Тя не работи по друг начин, освен да опростява света до прител - враг и да описват кой е врагът. Този режим на говорене неизбежно ще се превърне в дело - тоест, ще се насочи към това да се деструктира ЕС, да се търси излизане на България от НАТО, тоест  да се проведе една изцяло деструктивна към демократичния ред политика.
Говорителите като г-н Карбовски, г-н Волгин, г-н Боян Чуков, г-н Валентин Вацев, г-н Иво Христов - тъй наречения професор, г-н Явор Дачков и много други, всичките тези хора жадуват военна разправа и с това рушат демократичния ред.
Демокрацията трябва в някакъв момент да се събуди и да им отнеме думата, защото те въвеждайки военна реторика подбуждат към война."


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33