Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Вацов: Лъжата не е алтернативна гледна точка и никога не е била

проф. Димитър Вацов
Снимка: НБУ

Каква е разликата между журналистика на мнението и журналситика на пропагандата коментира в "Мрежата" по програма"Христо Ботев" проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ, главен редактор на сп. "Критика и хуманизъм".

Как публиката да разграничи пропагандата от мнението

"Пропаганда винаги е имало и ще има, но в момента на войната на Русия срещу Украйна пропагандата достига невиждани  за нашите ширини нива. България в момента е бойно поле на руската пропаганда.

Национал-популистката пропагандата има два основни белега. Едната е директно руска и проруска с руските геополитически опорни точки на официалните медии на Русия. Другият мощен поток на национал-популистка пропаганда е за вътрешна употреба, защото тя предлага добри инструменти за очерняне на противника, който и да е той - икономически или политически. Днес като че ли втората линия заглъхва и остава кохортата, която поддържа изцяло така наречената руската гледна точка. Така наречена е, защото руският наратив се опира в момента на няколко основни лъжи."

Лъжите на руската пропаганда

"Първата лъжа е, че в Украйна е осъществен националистически фашистки преврат, че има фашистко управление. Вярно е, че по време на Евромайдан-а през 2013 - 2014 година имаше агитки, скинарчета от типа на нашите агитки на ЦСКА и "Левски“. Но те бяха малцина. Вярно е, че част от тях влязоха я батальона "Азов", но повечето от тях са убити още по това време и днес този батальон няма нищо общо като личен състав с тогава.

По-важното е, че украинските националисти бяха изключително малцинство сред стотиците хиляди граждани, които подкрепиха Европейската кауза на Украйна. Но това фашистко малцинство беше превърнато в етикет за целия Евромайдан.

Другат алъжа, систематично провеждана от руската пропаганда е, че НАТО обгражда Русия и ще я атакува, поема погод на Изток и други подобни опорни точки.

Гостоприемните медии

"Има медии, които прокарват само тези лъжливи гледни точки. Има и "шарени" медии, тоест в тях се явяват било журналисти, било целенасочено редакционната политика е такава, че пропагандните опорни точки да се промъкват в другото съдържание. Мога да ви сортирам "Топ 20" на такива медии. Най-големият първенец е "Новини 247", които са агрегатор - робот, който е така програмиран, че да препечатва само руски опорни точки. Веднага след него идва сайтът "Поглед инфо", където пишат една групичка от хора, някога групирани около "Аспекто". На трето място идва "Нюз фронт", която е изцяло хибридна руска медия, базирана в Крим. Те публикуват на девет езика, един от които е български, има си и български кореспонденти. Оттук нататък започва серия от сайтове, някой от които са чисти роботи - алгоритми за рециклиране на съдържание. Други обаче, като "Гласове", "Труд", "Блиц" или сайтовете на Карбовски се пишат от хора."

Какво целят

"Целта на фейкове като, че украинците са използвали нашите моряци като живи щитове, а сега Русия ги била освободила, е да се насъскват проруски настроения. Това са проруски проксита, които се надяват на финансови или кариерни облаги. Но нещата доста се оголиха и в момента можем да посочим директно кои са официалните руски тролове в българското медийно пространство - по именно, говорител по говорител и медия по медия.“

Как може да се спре пропагандата

"Погрешно разбраната демокрация е нещо, с което българското общество е крайно време да се сбогува, за да не бъде постоянно уязвимо за всякакви лъжи. Разбира се демокрацията е възможност да се защитават различни гледни точки и различни мнения, но лъжата не е друга алтернативна гледна точка и никога не е била.
Ако един общественополитически режим не може да удържи елементарна, при това широко скроена граница между допустимо и недопустимо, той няма защитни механизми. Когато искаме да сме в демократичен режим е добре защитните механизми на първо място да идват отдолу, а за медите това означава етическа регулация на самото медийно съсловие. За съжаление то е доста проядено днес."

"Войната с либералитета не я започнахме ние"

"Когато преди шест години за първи път направихме анализ на речите на такива хора като г-н Карбовски, ние показахме, че съвременната проруска националпопулистка реторика работи именно във военен режим. Тя не работи по друг начин, освен да опростява света до прител - враг и да описват кой е врагът. Този режим на говорене неизбежно ще се превърне в дело - тоест, ще се насочи към това да се деструктира ЕС, да се търси излизане на България от НАТО, тоест  да се проведе една изцяло деструктивна към демократичния ред политика.
Говорителите като г-н Карбовски, г-н Волгин, г-н Боян Чуков, г-н Валентин Вацев, г-н Иво Христов - тъй наречения професор, г-н Явор Дачков и много други, всичките тези хора жадуват военна разправа и с това рушат демократичния ред.
Демокрацията трябва в някакъв момент да се събуди и да им отнеме думата, защото те въвеждайки военна реторика подбуждат към война."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53