Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Готев: България явно няма външен министър

| обновено на 17.04.22 в 10:01

EURACTIV България организираха конференция на тема: "Войната в Украйна и рисковете за Западните Балкани". Как политиците от региона използват войната в Украйна, коментира в «Мрежата» по програма „Христо Ботев“ Георги Готев, главен редактор на EURACTIV България

„Войната в Украйна се явява нещо като ускорител. Преразглеждат се всякакви европейски политики по всички възможни теми. Ето, Украйна подаде молба за бързо членство. Тя се разглежда, бих казал, благосклонно от Брюксел. И тук се поставя въпросът какво правим със Западните Балкани, които чакат от 20 години и няма кой знае какъв прогрес. С голямо закъснение ние преоткриваме, че част от политиците на Западните Блккани са автократи, които изпълняват общо взето политиката на Путин. И в частност сръбският президент Александър Вучич, който отново беше преизбран. Поставя се въпросът как е възможно да се напредва с разширяването на Западните Балкани при такива условия. В съседна Северна Македония има голям риск да се върнат обратно хората на Груевски. Знаем какви политики водят те.

Путин би бил безкрайно доволен, ако може да дестабилизира Европа докато върви тази война. И най-лесният начин да я дестабилизира е в Западните Балкани чрез своите подставени хора там. Винаги е възможно да бъдат възпламенени стари конфликти. Има една държава, която е пред разпад. Става въпрос за Босна и Херцеговина. Интересно беше това, че се повдигна въпроса откъде накъде Сърбия се опитва да прави геополитически проекти на Балканите във формата на т.нар. "мини Шенген", и къде сме ние - страните членки на ЕС, къде е България, къде е Атина, не трябва ли такива процеси да са под контрола на дипломатите в София и Атина. Защото Сърбия се опита, и даже успя, да откъсне македонците от българите, провеждайки една изключително враждебна политика в продължение на много десетилетия. И очевидно тази политика продължава. Очевидно има интереси, които подклаждат тази политика, и за това много малко се говори. Въпросът е какво правят нашите страни. Аз си задавам въпроса какво прави България. Аз мисля, че ние тотално отсъстваме от голямата шахматна дъска. Затова мисля, че тази конференция беше полезна.“

България в контекста на войната

"България наистина е много важна, защото ние сме историческият пример, че трябва малко повече смелост при разширяването на ЕС. Защо България влезе в ЕС през 2007 г., готови ли бяхме? Не бяхме готови. Влязохме защото Тони Блеър беше казал, че България и Румъния трябва да бъдат възнаградени за това, че си дадохме небето през 1999 г. по време на войната в Косово - въздушните удари на НАТО срещу Белград. Т.е. отново войната се яви някакъв вид ускорител. Ние не бяхме готови за членство. Доказателство за това, че не сме готови е, че и досега сме подложени на т.нар. "мониторинг" от ЕК за съдебната ни система. Но полезно ли беше, умно ли беше това, че влязохме. Ами, разбира се, че да. Ако не бяхме влезли, България щеше да бъде задунайска губерния на Русия. Не трябва да се съмняваме в това. И даже Путин щеше първо да стъпи при нас преди да прати танковете в Украйна. Така че малко повече смелост е необходима. Между другото искам и да припомня, че при нас имаше 12 години безвремие - управлението на Бойко Борисов, който се правеше на про-западен, но пазеше едно изключително удобно статукво за Путин в България, и даже построи безплатно за руснаците един газопровод, който е техният ключ към Западните Балкани. Това е един газопровод, който няма бъдеще след това, което се случва. Но става въпрос за това, че Путин разчита на местни автократи. Нашия бивш премиер нареждам в тази редица. Борисов се прави на про-западен, и преди се правеше, той получаваше подкрепата на Меркел, но очевидно политиката на Меркел през целия този период е била абсолютно сбъркана. Така че на фона на грешките на България се виждат и по-големите грешки на по-голямата шахматна дъска."

Оръжейна помощ за Украйна

"Ние всъщност пращаме, защото ЕС на два пъти отпусна траншове по 500 млн. и това е платено включително и с български пари. Това е по-скоро във вътрешнополитически план, защото има хора в България, които клатят правителството, включително и Борисов, а да падне правителството - това е изключително удобно за Путин.

Ако БСП излязат от коалицията като намерят някакъв претекст, тогава ще паднат маските и ще се разбере и ще бъде очевидно, че изпълняват поръчки на Кремъл.

И "Има такъв народ" няма да престане да ни изненадва с предложения и кандидатури за постове. Между другото защо България я няма на европейската карта? Ами защото ние нямаме външен министър. Външният министър е на "Има такъв народ". Къде е българският външен министър? Какво прави? Някой знае ли го българския министър кой е? Дал ли е едно интервю? Способен ли е да каже нещо - няколко думи на кръст може ли да каже този министър? "Има такъв народ" няма такъв министър. Такива са им назначенията."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38