Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Клавирно дуо "Атмосфери" – две противоположности в едно

Снимка: @pianoduo.atmospheres

Александра Дичева и Мила Михова са възпитанички на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф. Борислава Танева. Тяхната преподавателка ги събира на една сцена през 2017 г., за да участват с две премиерни изпълнения на Международния фестивал за съвременна клавирна музика "ppIANISSIMO".


Скоро след сформирането на дуото, то печели няколко престижни награди от конкурси, сред които първа награда в раздел "Клавирно дуо" на международния конкурс "Сибелиус" във Финландия и първа награда на онлайн конкурса "Danubia Talents" в Унгария през 2020 г. С подкрепата на Национален фонд "Култура" и проект ръководен от проф. Кремена Ангелова, декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Академията, дамите от клавирно дуо "Атмосфери" успяват да реализират своя дебютен компактдиск.

По време на подготовката им за концерт, който се състоя на 16 април в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се срещнах и разговарях с Александра Дичева и Мила Михова. Каква програма бяха избрали да предложат на публиката, както и за предизвикателствата и  трудностите при музицирането като клавирно дуо, и афинитета към съвременния репертоар, може да чуете в звуковия файл.

Снимки: ФС на клавирно дуо "Атмосфери"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Чаушева: Музиката винаги е била с мен

В късната петъчна вечер на 9 декември екипът на предаването "Български изпълнители" ще ви срещне с талантливата млада цигуларка Диана Чаушева. Тя е пето поколение музикант. Първоначално родителите и не искат тя да се занимава професионално, но любовта към инструмента надделява. Започва да свири на 6-годишна възраст в класа на Благородна Танева в..

публикувано на 09.12.22 в 10:50

"Часовете", опера в две действия от Кевин Путс

Световна премиера: 10 декември 2022, Метрополитън опера, Ню Йорк Либрето: Грег Пиърс, върху основата на романа на Майкъл Кънингам от 1998 г. и едноименния филм от 2002 г., получил наградата "Оскар". Действащи лица: • Клариса Воун – сопран • Вирджиния Улф – мецосопран • Лора Браун – сопран • Барбара/г-жа Лач – сопран • Кити/ Ванеса – сопран •..

публикувано на 09.12.22 в 10:10

Радиосимфониците свирят под диригентството на Мартин Георгиев

С красива и разнообразна програма Радиооркестърът изпраща 2022 година. Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев заедно ще музицират с Радиосимфониците на 9 декември от 19 часа в зала "България". В първата част публиката ще чуе симфонична фантазия " Камаринская"от Михаил Глинка и Концерт за виолончело и оркестър на Веселин..

публикувано на 09.12.22 в 09:16

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", декември 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.12.22 в 15:56

Директно от Миланската Скала – откриване на сезона с "Борис Годунов"

Тържественото откриване на новия сезон на Миланския оперен театър е с операта "Борис Годунов" на Модест Мусоргски във версия от 1869 г. с пролог и три действия. Вдъхновената от Пушкин оперна драма за бруталността и самотата на властта е силно свързана с "Ла Скала": тук е дебютът ѝ в Италия през 1909 г. и тук Клаудио Абадо на 7 декември 1979 г. остава в..

публикувано на 07.12.22 в 08:05