Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектър на НЕвидяното, обединява Десислава Денева и Иван Тотев

7
Иван Тотев и Десислава Денева
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Финес" представя изложбата "Спектър на НЕвидяното", която обединява най-новите произведения на двама художници – живопис на Десислава Денева и скулптура на Иван Тотев.

Експозицията включва 50 живописни творби на Денева – пейзажи и фигуративни голямо-форматни платна и 18 скулптури на Иван Тотев – художник, който живее и работи в Пловдив.

Във фигуративните творби Десислава Денева въплъщава своите визуални отговори във видяни и невидяни, по-точно почувствани визуални ракурси. Затова най-точното им определение е "Спектър на невидяното". А Иван Тотев изразява стремежа си към синтез на формата, която е структурна и обемна – и като енергия, и като цвят – и това е от бронза, използван в работите му.

Десислава Денева
Някои цикли при Десислава Денева са: "Сърдечни истории", "Добавена реалност", "Някъде далеч: и др. При Иван Тотев творби като "Възкресение", "Пророк Илия", "Котката", "Походът към Светите земи" изразяват умението да обобщи формата и да изрази същността на идеята си.

Как художничката представя своите две посоки в изложбата в галерия "Финес" – "Спектър на НЕвидяното" за слушателите на "Артефир" – чуйте в звуковия файл.

Иван Тотев
Иван Тотев е носител на Награда за скулптура от Биеналето "Приятели на морето" в Бургас, както и на Първа награда на годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници.

Ето как скулпторът обобщава идеите си в работата с бронза и същността на формата.

Експозицията може да бъде видяна до 5 май.

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомняме си за Ромен Гари

Френският институт организира Седмица, посветена на френския писател и дипломат Ромен Гари от 21 до 25 октомври в София и Пловдив. Поредицата от дискусии и филми е част от честванията на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Франция и България и 110-годишнината от рождението на Ромен Гари. Един от акцентите в..

публикувано на 19.10.24 в 09:20

75 години професионален театър в Ямбол

Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за професионален културен институт. През 1949 година, с Указ на театрите в НР България от 27 юни, театърът вдига завеса като държавен професионален институт. Така самодейната дотогава трупа получава статут на професионален културен институт – гласуват се..

публикувано на 18.10.24 в 16:20

Гласовете на Вавилон отекват в Археологически музей – Бургас

"Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е изложба , която може да бъде видяна до края на януари 2025 година в   Археологическия музей в Бургас . За забележителната съдба на Петър Матеев , който донася артефактите след участието си през 1876 г. в първата международна археологическа експедиция до Близкия Изток..

публикувано на 18.10.24 в 14:46

Видеореалностите на Калин Серапионов в изложбата "Пред очите ни"

"Пред очите ни " е озаглавена ретроспективната изложба с видеоинсталации на Калин Серапионов , която се откри снощи (17 октомври) в Националната художествена галерия – Двореца. Повече за изкуството на Серапионов, което вече близо 30 години изследва различни модели на общуване, поведение и човешки взаимовръзки, разказва в репортаж за..

публикувано на 18.10.24 в 14:01
New Dance Now

XVI Международен театрален фестивал "Алтер Его" – душевности и континенти

Международният театрален фестивал "Алтер Его" на "Алма Алтер" ще се проведе за 16-и пореден път на сцената на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". В рамките на пет дни от 21 октомври ценителите на експерименталния сценичен пърформанс ще могат да гледат общо 13 спектакъла от три континента. Повече за тазгодишното издание на..

публикувано на 18.10.24 в 13:32