Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радой, една красива грешка, не беше пешка

3
Снимка: ДА "Архиви"

В епизод 461 „Трамвай по желание“ представя на своята аудитория част втора от трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин.

„Радой Ралин – една красива грешка“ – това е спектакълът, с който Сатиричният театър прави своя поклон за юбилея на Радой Ралин. Как? Разказва директорът на театъра Калин Сърменов.

Всъщност първоначалният тласък за Стършеловите театрални спектакли идва в далечната 1951 г., при това в Чехословакия.

Ще научите как 12 футляра, съдържащи 12 еднакви грамофонни плочи с речи на Клемент Готвалд се прераждат в колекция от класика, джаз и вариете.

И още. Какви уроци дава неподражаемият Илия Бешков.

Как пародията за златната рибка се превръща през 1993 г. във „Властитутка“. Случаят „Импровизация“, Кантатата за кафето и Благоевградската камерна опера „ИГРА“. Или – шопи се забавляват със старинен испански театър.

Накъде ни насочват телефонните свидетелства на Ицко Финци. Композиторът Димитър Христов и солидарността на интелектуалците.

И най-сетне – страховитият въпрос: „Докога над страната ни бащина ще вилней тази страшна простащина“.

В епизод 461 участие взимат Калин Сърменов, Пламен Карталов, Кин Стоянов и Ицко Финци.

Снимки: ДА "Архиви"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30