Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Театърът трябва да "предчувства" бъдещето

Оскарас Коршуновас
Снимка: @oskaras.korshunovas

В началото на месец април известният литовски режисьор Оскарас Коршуновас посети България. Той гостува на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен и имаше две срещи с публиката, а също така гостът гледа постановката на Явор Гърдев "Опашката", за да се запознае с работата на българските театрали. Посещението беше част от проект, наречен "Предчувствие за театър".

Оскарас Коршуновас, режисьорът без когото е трудно да си представим съвременния европейски театър, беше у нас за първи път, въпреки че негови спектакли са представяни на наша сцена. Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев, по чиято покана бе тук режисьорът, увери, че това посещение на Коршуновас е знак за предстояща съвместна постановка.

Потърсихме Оскарас Кошуновас след отпътуването му, за да запознаем слушателите на "Артефир" по-отблизо с известния режисьор. Кой е той?

Наричат го посланик на литовския театър, поставените от него спектакли участват и са награждавани на почти всички престижни световни театрални фестивали.

Първото по-голямо международно признание за неговата работа е от Единбургския фестивал през 1990 година, когато Коршуновас е още студент, а Европейската премия "Нова театрална реалност" от 2006 година е знак за неговия зрял принос към европейската театрална традиция. През 2009 присъждат на Оскарас Коршуновас почетно звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Също така той е кавалер на ордена "Полярна звезда" на Швеция и носител на Златния кръст от Полша.

Оскарас Коршуновас е художествен ръководител на Литовския национален театър и създател през 1998 година на независимия театър ОКТ (Театър на Оскарас Коршуновас), в който заедно с други гостуващи режисьори успяват да направят широк репертоар, съчетаващ модерна драма с театрална класика. Всяка година постановките на Театър ОКТ се играят на повече от десет сцени в различни страни по света. А заглавието на първия поставен от него спектакъл " Тук е там" се е превърнало в своеобразен девиз на режисьора: "Само достигайки там, можем да останем тук".

Кредо на Коршуновас е също да поставя класиката като съвременен театър и съвременните пиеси като класика.

Според големия литовски режисьор съвременният  театър трябва да отразява, но и да изпреварва понякога своето време, да "предчувства" бъдещето.

През 2008 година Оскарас Коршуновас поставя "Хамлет" и работата над пиесата на Шекспир бележи нов етап в кариерата му и в начина, по който режисьорският прочит на класиката се превръща в своеобразна изследователска театрална лаборатория.

Чуйте какво сподели за "Артефир" литовския режисьор Оскарас Коршуновас.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15

Китайските приказки и техните магични послания

Книгата "Китайски приказки" разкрива традициите за предаване на древните истории на Китай. Красивото издание ни въвежда в един необятен магичен свят – любопитен, както за децата, така и за най-възрастните. Великолепните илюстрации на талантливия художник Борис Стоилов са уловили мъдростта на древните текстове и спомагат пред читателите да оживее..

публикувано на 09.12.23 в 08:50

За Иван Черкелов и от Иван Черкелов

Идеята да бъдат събрани разговори, рецензии портрети, спомени за Иван Черкелов в книга е на Боян Папазов, който пише за него: "Беше роден за проповедник. Не ламтеше за титли и постове, презираше ги. Търсеше сан."  Едно от многото парчета в своеобразния портрет на Иван Черкелов, който се получава от тази книга, събрана от Геновева Димитрова.  "Филмите..

публикувано на 09.12.23 в 08:30

Премиера на стихове и фотографии на Малина Томова и Уша Цонкова

Книгата на Малина Томова "Слабите места на поезията"/ Уша Цонкова "Обратната страна на фотографията" беше представена на 50-ия Панаир на книгата с участието на Уша Цонкова, Мария Ландова и Едвин Сугарев. Този отдавна замислен проект със стихотворения и фотографии на двете авторки се осъществява много години по-късно благодарение на приятелска група...

публикувано на 08.12.23 в 13:15