Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът трябва да "предчувства" бъдещето

Оскарас Коршуновас
Снимка: @oskaras.korshunovas

В началото на месец април известният литовски режисьор Оскарас Коршуновас посети България. Той гостува на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен и имаше две срещи с публиката, а също така гостът гледа постановката на Явор Гърдев "Опашката", за да се запознае с работата на българските театрали. Посещението беше част от проект, наречен "Предчувствие за театър".

Оскарас Коршуновас, режисьорът без когото е трудно да си представим съвременния европейски театър, беше у нас за първи път, въпреки че негови спектакли са представяни на наша сцена. Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев, по чиято покана бе тук режисьорът, увери, че това посещение на Коршуновас е знак за предстояща съвместна постановка.

Потърсихме Оскарас Кошуновас след отпътуването му, за да запознаем слушателите на "Артефир" по-отблизо с известния режисьор. Кой е той?

Наричат го посланик на литовския театър, поставените от него спектакли участват и са награждавани на почти всички престижни световни театрални фестивали.

Първото по-голямо международно признание за неговата работа е от Единбургския фестивал през 1990 година, когато Коршуновас е още студент, а Европейската премия "Нова театрална реалност" от 2006 година е знак за неговия зрял принос към европейската театрална традиция. През 2009 присъждат на Оскарас Коршуновас почетно звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Също така той е кавалер на ордена "Полярна звезда" на Швеция и носител на Златния кръст от Полша.

Оскарас Коршуновас е художествен ръководител на Литовския национален театър и създател през 1998 година на независимия театър ОКТ (Театър на Оскарас Коршуновас), в който заедно с други гостуващи режисьори успяват да направят широк репертоар, съчетаващ модерна драма с театрална класика. Всяка година постановките на Театър ОКТ се играят на повече от десет сцени в различни страни по света. А заглавието на първия поставен от него спектакъл " Тук е там" се е превърнало в своеобразен девиз на режисьора: "Само достигайки там, можем да останем тук".

Кредо на Коршуновас е също да поставя класиката като съвременен театър и съвременните пиеси като класика.

Според големия литовски режисьор съвременният  театър трябва да отразява, но и да изпреварва понякога своето време, да "предчувства" бъдещето.

През 2008 година Оскарас Коршуновас поставя "Хамлет" и работата над пиесата на Шекспир бележи нов етап в кариерата му и в начина, по който режисьорският прочит на класиката се превръща в своеобразна изследователска театрална лаборатория.

Чуйте какво сподели за "Артефир" литовския режисьор Оскарас Коршуновас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53