Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шахматът и стратегиите на Аз-а

Снимка: НБУ

Като всичко, създадено на този свят, и войната се случва първо в главата на човек. Съзнанието визуализира нейните начала, хоризонти и вертикали, нейните измерения и възможности, но най-вече нейния край. Него съзнанието предвижда благодарение на безброй стратегии. Те от своя страна винаги започват от дъската на войната. На нея се бият противоположности, за да победят интелекти. Мисли се аналитично, пресмята се и се диктуват комбинации, но се печели с въображение. Всяко действие се случва уж в ограниченото ѝ пространство, а се шири в дълбините човешки. Строят се мостове, които отвеждат само и единствено до другия, а остават във времето. Жертват се пешки, за да се поробят царе.

Тази война на народите всъщност е проста игра, но за умни хора. Или поне така казват някои. Тя се води между два мозъка, а често отговаря за цяла нация. Или всъщност само за Аз-а на човек. На въпросната дъска има повече приключения, отколкото в което и да било пътешествие, а дипломацията е сив кардинал. Дъската е шахматна, а войната е чиста игра на шах.

В този спорт най-важното е да потиснеш егото на съперника, но как? Какви са стратегиите на Аз-а и защо всичко опира до него? Как литературата развенчава митовете за шахмата, при това не само по отношение на връзката му с войната и политиката? И има ли въобще добрият шахматист структурно мислене, когато става дума за процесите, които протичат в едно общество?

В „Какво се случва“ доц. Морис Фадел и д-р Велин Белев говорят именно за шахматните стратегии във време на война, или по-точно за липсата на такива, и за проявленията на играта в литературата – там, където читателят се среща с тъмната реалност на шаха.

В литературния свят шахматната тема е тема на модерността, на разбирането за модерния човек, който е изобразен като една разколебана личност, поставила всичко под съмнение, най-вече себе си.

Шахматът днес е игра, която говори за постижения, а нейният романтизъм е останал само в литературата, където ставаме свидетели на същинската война на Аз-а. Между страниците той пренебрегва себе си в името на… себе си.

А дали е така и в живота – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05