Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С театър "Кредо" до Великденския остров, Япония, Иран и Далечния Изток

Нина Димитрова осъществява проекта "Клоунът Гогол"

4
Снимка: театър Кредо

Театър "Кредо", създаден от Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, през 2022-а навършва 30 години. За омагьосаните от сценичното изкуство ще спомена само "Шинел", "Каквото направи дядо все е хубаво" и "Ревизор", а за любителите на статистиката ще добавя: 600 изиграни представления на 9 езика на повече от 200 фестивали по света, 14 международни награди. Е, как екипът на предаването да не покани Нина Димитрова – сърцето и мозъкът на театър "Кредо" да разкаже за пътешествията им. Само турнетата им в Япония са десет, а годишнината на "Кредо" ще отбележат във въздуха – на път за 11-ия гастрол в Страната на изгряващото слънце.


Не по-малко интересен е и разказът на Нина Димитрова за представянето на "Шинел" в Техеран и препирните с местния цензор, настояването актьорите да не се докосват на сцената и жените задължително да носят хиджаб. Създаденият от Нина и Зуека театър "Кредо" наистина има забележителни успехи – представленията му са в "Топ 20" на най-добрите събития на най-големия световен фестивал на изкуствата в Единбург. И в първата петица на класацията на вестник "Гардиън" за най-добрите спектакли в лондонския театралния афиш при гостуването в "Барбикан Център".


Тъкмо реших как прозрението на Нина Димитрова, че всички са произлезли от едно ребро е изключително дълбок финал за разговора, когато тя реши да повдигне театралната завеса пред творческата работилница на театъра.

Винаги съм смятала, че най-глупавият въпрос в едно интервю с артист е онзи за бъдещите творчески планове. Но не и когато става дума за Гоголооката Нина Димитрова, както я наричат почитателите ѝ.

През юбилейната си 30 година от своето създаване, театър "Кредо" осъществява два проекта с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" – проект "Клоунът Гогол" по програма "Творческо развитие" и целогодишната му дейност през 2022 година по проект "кредО!шинел!" по програма "Едногодишен грант".

Повече – в звуковия файл.

Снимки: театър "Кредо"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джаз-рок групата Jayus Jazz

Поезия и джаз от Балканите

След близо три годишно отсъствие заради Ковид пандемията сдружение Balkans – Ways to Friendship организират Балканска литературно-музикална вечер на 30 септември 2022 г. от 20.00 ч. в клуб в Ловеч – Стария град,с премиера на стихосбирката " Драскотини " на младия босненски поет Драшко Сикимич и концерт на сръбската джаз-рок група..

публикувано на 28.09.22 в 16:15

"Тази любов" на Красимир Първанов

След двата си успешни албума с авторски песни – "Ботев булевард" (2013) и "Мантра" (2019), авторът и изпълнител Красимир Първанов, когото свързваме и с групата "Точка БГ", сега пак изненадва с 16 нови песни от новия си албум "Тази любов". Заглавието на албума е заимствано от едноименната песен по текст на Парис Сивриян. В продукцията са включени още..

публикувано на 28.09.22 в 14:30

Неда Соколовска за авторския документален спектакъл "Забелязано в Благоевград"

Документалният спектакъл "Забелязано в Благоевград" е първото премиерно заглавие за новия творчески сезон в Драматичния театър "Никола Вапцаров". Постановката е на режисьорката Неда Соколовска, а основни действащи лица са хората от града. "Идеята за спектакъла " Забелязано в Благоевград" се роди по един много нестандартен начин – от една..

публикувано на 28.09.22 в 14:15

Книга-памет с кадри от войната в Украйна ще бъде готова през лятото на следващата година

Международното издателство за социално ангажирана фотография FotoEvidence Press обяви, че ежегодната му награда за книга през 2023 година ще бъде посветена на руската инвазия в Украйна. Издателството е основано през 2010 година в Ню Йорк и сред неговите създатели е българската фотографка Светлана Бахчеванова. Основната задача на FotoEvidence Pressе..

публикувано на 28.09.22 в 13:20

"Мрак" е сръбското предложение за "Оскар"

Българската копродукция "Мрак" на режисьора Душан Милич е сръбското предложение за чуждоезичен "Оскар". Във време на действаща война в Европа филмът, който започва като история за пътя на едно малко момиче в суровия свят, се превръща в послание в защита на малкия човек. "Мрак" се базира на последствията от бомбардировките на НАТО в Сърбия,..

публикувано на 28.09.22 в 12:35