Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С театър "Кредо" до Великденския остров, Япония, Иран и Далечния Изток

Нина Димитрова осъществява проекта "Клоунът Гогол"

4
Снимка: театър Кредо

Театър "Кредо", създаден от Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, през 2022-а навършва 30 години. За омагьосаните от сценичното изкуство ще спомена само "Шинел", "Каквото направи дядо все е хубаво" и "Ревизор", а за любителите на статистиката ще добавя: 600 изиграни представления на 9 езика на повече от 200 фестивали по света, 14 международни награди. Е, как екипът на предаването да не покани Нина Димитрова – сърцето и мозъкът на театър "Кредо" да разкаже за пътешествията им. Само турнетата им в Япония са десет, а годишнината на "Кредо" ще отбележат във въздуха – на път за 11-ия гастрол в Страната на изгряващото слънце.


Не по-малко интересен е и разказът на Нина Димитрова за представянето на "Шинел" в Техеран и препирните с местния цензор, настояването актьорите да не се докосват на сцената и жените задължително да носят хиджаб. Създаденият от Нина и Зуека театър "Кредо" наистина има забележителни успехи – представленията му са в "Топ 20" на най-добрите събития на най-големия световен фестивал на изкуствата в Единбург. И в първата петица на класацията на вестник "Гардиън" за най-добрите спектакли в лондонския театралния афиш при гостуването в "Барбикан Център".


Тъкмо реших как прозрението на Нина Димитрова, че всички са произлезли от едно ребро е изключително дълбок финал за разговора, когато тя реши да повдигне театралната завеса пред творческата работилница на театъра.

Винаги съм смятала, че най-глупавият въпрос в едно интервю с артист е онзи за бъдещите творчески планове. Но не и когато става дума за Гоголооката Нина Димитрова, както я наричат почитателите ѝ.

През юбилейната си 30 година от своето създаване, театър "Кредо" осъществява два проекта с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" – проект "Клоунът Гогол" по програма "Творческо развитие" и целогодишната му дейност през 2022 година по проект "кредО!шинел!" по програма "Едногодишен грант".

Повече – в звуковия файл.

Снимки: театър "Кредо"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Стефан Стоянов и Емил Янев

Да крачиш със Стефан

В епизод 511 "Трамвай по желание" среща своята публика с един от най-странните и оригинални представители на българските артистични среди Стефан Стоянов. Стефан е телевизионен сценарист, драматург и актьор. Завършва актьорско майсторство в Нов български университет, в класа на професор Илия Добрев. Дълго време не се занимава с актьорско майсторство до..

публикувано на 25.09.23 в 14:30
Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – изложба

Десет творби са номинирани за откупуване за колекцията на Европарламента

В ход е втора процедура за откупуване на творби на съвременното изкуство от България  от Европейския парламент. Десет произведения от български авторки са сред номинираните. Експозицията може да бъде посетена от 20 септември до 22 октомври в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство , съобщават от организацията "Заедно за ЕС". Художествена..

публикувано на 25.09.23 в 12:44

Антония Колева - Нитра и нейните 23 дигитални колажа

Изложбата " На границата с материалното"  на  Антония Колева - Нитра  включва 23 различни по формат дигитални колажа . Специално селектираните аналогови изображения са базата за създаването на произведенията. В творбите на авторката могат да бъдат открити и интерпретации в посока попарт. Тя използва смесени техники на печат в колажите си и те..

публикувано на 25.09.23 в 12:40

Филмите на "Златна роза" 2023 през очите на кинокритиката

Българското кино не е във възход, но върви във възходяща градация , смята кинокритиката на тазгодишната 41-ва "Златна роза". А какво е един филмов фестивал без гледната точка на своите критици?! Фестивалът на българския игрален филм отново е различен. Той предлага разнообразни филми като жанр, стил и търсения на авторите. Статистиката гласи,..

публикувано на 25.09.23 в 12:35
Кадър от

"Златната роза" на сериалите

Фестивалът на българския игрален филм за първи път включи сериали в програмата си. През януари 2022 година в Закона за филмовата индустрия влязоха в сила промените, според които сериалите могат да получават държавна помощ – 3 млн. лева на година по специална отделна схема на финансиране. Уточнението тук е, че става дума за сериали с от 6 до 14..

публикувано на 25.09.23 в 11:30