Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора част на дискусията

Какво ще стане с проекта за завод край село Върбовка

Намерението да бъде строен завод за каменна вата при село Върбовка, община Павликени, предизвика протести още в началото на годината. За производството на каменна вата е необходима много енергия, а инвеститорът може да осигури енергия посредством горене на боклук. Количеството от над 430 000 тона отпадъци годишно е два пъти повече, отколкото е в плана за Завода за горене на боклук в София.

Край Върбовка се намират единствените на Балканския полуостров залежи на базалт с много високо качество, доказали наскоро изследвания, а от ценните скали с подобна структура имало само на Марс. 

По думите на инж. Мая Радева, директор на РИОСВ Велико Търново, по отношение на националната политика за горене на отпадъците е проведена кореспонденция с Министерството на околната среда и водите, тъй като това е органът, който изготвя, съгласува и оценява Национален план за управление на отпадъците в Р България за периода 2021-2028. С писмо министърът на околната среда и водите информира, че инвестиционното предложение противоречи на принципите на кръговата икономика и не се спазва приоритетният ред на дейностите по управление на отпадъците, съгласно йерархията, заложена в европейското и национално законодателство. 

Над 14 000 са подписите на хората от общините Велико Търново, Павликени и Севлиево, които не подкрепят проекта. 

Ще бъде ли дадена "зелена светлина" на проекта за завод за каменна вата с инсталация за изгаряне на боклук край село Върбовка, община Павликени? Какви са рисковете за природата и за здравето на хората? 

Продължение на темата от 15 април.

Как ще се отрази реализацията на този проект на земеделието – Николай Донев – един от големите земеделски производители в региона на Павликени, обяснява в "Законът и Темида".

Милен Недялков – пчелар, член на ИК "За Севлиево", регистриран земеделски производител с животновъден обект на територията на община Севлиево. Той споделя в предаването своята тревога от информацията, че на 25 км от Севлиево ще се строи Завод за обработка на отпадъци. 

Над 5200 са подписите от община Севлиево срещу построяването на завода край Върбовка. Светлана Георгиева – общински съветник, председател на ИК "За Севлиево" и председател на гражданско сдружение "За Севлиево" – сподели своята позиция.
Ето и гледната точка на Христо Гунчев – председател на Комисията по екология и рационално използване на отпадъците, Община Севлиево, Инициативен комитет "За Севлиево".
Николай Джабраилов – ИК "За Севлиево", също изказа в ефира своето мнение. Според него поражението върху околната среда и здравето на хората ще продължат и за следващите поколения.
Жителите на село Младен, което се намира на 15 км от Върбовка, също са притеснение от реализацията на инвестиционното предложение – изграждане на логистична и складова база за каменни фракции и цех за производство на каменна вата в с. Върбовка. Иван Колев – кмет на с. Младен, Татяна Цанкова от с. Младен, разказват в Законът и Темида.
Общинският съветник от Павликени Цанко Цонев и председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски също изказаха своята позиция. Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – Анелия Торошанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10