Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Йончев: Ще останем в историята с първите натовски генерали, които застанаха на страната на врага

| обновено на 29.04.22 в 20:11
Владимир Йончев
Снимка: Ани Петрова



За какво трябва да се извинят българските политици и министри, коментира в „Мрежата“ по програма Христо Ботев“ Владо Йончева, главен редактор на „OFF NEWS“

Държавата и бежанците

"Всички ние си даваме сметка, че бежанците няма да бъдат оставени след 31 май и държавата ще положи някакъв тип грижи. Но това беше от една страна насаждане на излишен страх в тях, а от друга – зачертаване на всичко хубаво, което до този момент направихме. Помним предишното правителство на Бойко Борисов, което беше силно централизирано и институционализирано. В него имаше много хора, които тотално не вярват в държавата, но виждаха как работи неправителствения сектор. Хората в това правителство направиха единственото, което знаят и могат - хвърлиха цялата работа върху неправителствените организации и гражданите, знаейки, че то все някак ще се справи. Имаше пълен отказ на държавата да се занимава с проблема с бежанците. Това донякъде е хубаво, защото посрещнахме украинците толкова добре, защото държавата не се занимаваше с тях. Особено в началото всичко ставаше само с помощта на доброволци и това е така, защото ние като граждани сме свикнали да вярваме в държавата и имаме феномена, че самите управляващи не вярват в държавата, която те управляват."

Нито един патрон

"Откак Корнелия Нинова е отговорник за оръжейната търговия в качеството си на министър, България е изнесла оръжия за 2 милиарда, по схемата продава се на друга държава, а тя го препродава на Украйна. Разликата между тази схема и директното даване на оръжие на Украйна е в комисионните. Целият спор е за едни комисионни. Какво е министерството на Корнелия Нинова? Това е министерство на оръжейната търговия. Какъв идеализъм може да се намери в министър на оръжейната търговия?"

"Петата колона" 

"В България има предатели, които с удоволствие биха отворили портите пред Русия и тя да влезе, и да ни направи своя република. Но аз съм убеден, че хората, които наистина смятат, че трябва да бъдат изнасилвани 16 годишни момичета от орди руски войници, които смятат, че е нормално да се режат половите органи на бебета, все пак са малцинство. Повечето то тях са платените руски тролове, защото троловете вървят заедно с орките, където орките убиват с куршуми и оръжие, а троловете убиват с думи. Това е платената вражеска армия на Путин, която е и на българска територия, а България слава Богу все още участва в тази война само на полето на думите. Ние сме вече във войната на думите, където отсреща имаме войници, издържани от руската страна. А тази част от обществото ни, която все още не разбира залога на тази война, ще го схване, когато и у нас започнат да падат руски бомби. Не знам, дали хората си дават сметка, че Украйна в момента пази България. Фронтът е на около 400 километра от границата ни. Ако падне рубежа на Николаев, фронтът ще дойде на 180 километра от границата ни."

Спирането на доставките газ

"От спирането на газа ще пострадат всички страни от ЕС, но какъв е нашият избор - да живеем в Съветския съюз, да бъдем победени от монголските орди, които настъпват? Аз съм убеден, че Европа ще се справи с този проблем, дори е възможно този енергиен ресурс да бъде скоро забравен като енергоизточник. Ще се откажем от зависимостта си от Русия, защото свободата във всяко едно отношение, включително и икономическата, е много по-важен ресурс отколкото предимството на някакво гориво. Спрените доставки на газ за България катализираха поведението на правителството, поне на Кирил Петков и Асен Василев. Те преди дни изглеждаха нелепо, но днес, не е така.

Мисля, че нашата "жълтопаветна общност" е много виновна за страхливото говорене. Така както се отказахме от определението "умни и красиви", сякаш това е нещо срамно, по същия начин се отказваме да наричаме нещата с истинските им имена сега. Трябва ясно да се каже - Путин е днешен Хитлер, Русия е фашистка държава, в която няма свобода, която тормози собственото си население, която взима пленници от територията на Украйна и ги заточва някъде в Русия, която мобилизира мъже от завладените територии и ги праща да се бият срещу собствените си братя украинци, която праща мародери и орки, които изнасилват жени и деца и крадат тоалетни чинии... Представяте ли си... тоалетни чинии...

Но гражданското общество дълго не казваше това с истинското му име, защото е свенливо, може би твърде деликатно, за да си признае, че е умно и красиво. За сметка на това, ще останем известни в историята с първите натовски генерали, които застанаха на страната на врага и се обявиха, че очакват победа за врага. Тяхното възпитание е явно в това да вярват, че Русия не може да бъде победена, че ще спечели войната, а ние някак си трябва да се разберем с тях и да си живуркаме в един руски мир."

Разликата между телевизията и да отидеш на място

"Разказа за войната почти винаги е мъжки разказ - за геройства, за оръжия, за завладени територии. Когато отидеш в Украйна днес и когато пътуваш към България виждаш само жени и деца и чуваш техния разказ - за къщите, за страха, за това, че не знаят къде са мъжете им, неизвестността... Това е свят на бягащи от ужас жени. Това е разликата. Болката и мъката са толкова много, те са цял океан, който залива фактите и героизмите на войната. Трябва да си поговориш с децата, които ти разказват как свистят различните бомби. Има толкова много болка, която трябва да мине през теб, за да разбереш войната."

Прогнозата

"Прогнозата ми е за много дълга война и ние няма да останем незасегнати. В по-добрия сценарий ще бъдем засегнати косвено, а в лошия ще бъдем засегнати пряко. Притеснява ме, че след като всичко приключи, Русия ще изпадне в хаос, какъвто не сме виждали. Представете си, след края на войната и от двете страни ще се завърнат около 400 хиляди ветерани от тази война, за които смъртта е ежедневие и не значи нищо, защото всеки ден са държали в ръка пушка и които трудно ще се интегрират в техните си общества. Предишните вълни от насилие бяха свързани с ветераните от Афганистан и Чечня. Но както казва Виктор Ерофеев "Европа забрави да вова, а Русия никога не е преставала и сега трябва да си платите за комфорта."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18