Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 4 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 53 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта със специалното участие на Михаела Филева – една от най-талантливите поп-изпълнителки на българската музикална сцена. Ще потърсим корените на любовта ѝ към музиката, ще поговорим за това как се раждат песните ѝ, за усещането да излееш душата си в текстовете, които пишеш, за новата ѝ песен "Опора", която посвети на жертвите и пострадалите от войната в Украйна, за предстоящото и лятно национално турне и премиерата на мюзикъла "Парижката Света Богородица" в държавна опера Стара Загора, където ще я видим в ролята на Есмералда. В предаването ще звучат едни от най-разпознаваемите хитове на певицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Shirley Horn With Strings - Here's To Life от 1992 год.
на американската джаз вокалистка и пианистка Шърли Хорн.
С участието на: Шърли Хорн (пиано, вокали), Чарлз Ейбълс, Чък Доманико (бас), Стив Уилямс, Харви Мейсън (барабани) и гост солистите: Алън Броудбент (пиано), Уинтън Марсалис (тромпет), Джеймс Уокър (флейта), Ричард Тод (валдхорна), Джон Киодини (китара). Диригент и оркестрации: Джони Мендел.
Албумът е посветен на легендарния тромпетист Майлс Дейвис

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен фолклор и етноджаз от Прибалтика – от Полша до Естония. Изпълнение – "Капела зе вши Варшава", "Вилнюс джаз квартет", "Видрага", Силвър Сеп и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Галя Петрова-Киркова, ОНМ на БНР, Дамян Йорданов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказките на Весела Фламбурари – Бананът" от Весела Фламбурари


от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Боят при Прилеп", по български народни песни – 8 епизод

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Александър Райчев
• България и светът на този ден: мнението на улицата във важните дни на България.
• Украйна в очите на българските депутати – в деня на едно важно парламентарно решение разговаряме с политическия анализатор от фондация "Стража" Антони Герасимов и с представители на българската делегация, посетила Киев (Калоян Икономов, "Продължаваме промяната", Атанас Атанасов, "Демократична България", и Станислав Балабанов, "Има такъв народ").
• Истории в ефира: Живеещите в България украинци Дмитрий и Екатерина Карпови за срещите на роднини на зависими, които организират, за работата на Центъра за рехабилитация "Път към свободата" и за онова, което може да бъде казано в тези дни.
• Минути на редактора: Галин Попов от Велико Търново за алтернативните пространства за култура.
• По-високи цени на клиничните пътеки от 1 май, обвързани със заплатите в болниците – коментар на Аркади Шарков, икономист в областта на здравеопазването 
• "Мистериозен" хепатит при децата – интервю с д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог.
• На 5 май за 10-и път се отбелязва Световния ден на пулмоналната хипертония с кампания "Дари Дъх" – интервю с д-р Любомир Димитров, началник на отделението по "Детска кардиология" в Националната кардиологична болница.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Стефан Вълдобрев представя втори сингъл "Там да сияе то" от новия си албум "Жълт код";
• Ирина Флорин се завръща с нова песен "Носталгия";
• Васил Николов разказва за премиерата на трейлъра към "Музика от крайните квартали" – филм за неразкритата история на създаването и възхода на българската хип хоп култура и сцена;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Николай Дойнов, председател на Съюза на читалищата в България за новосъздаденото арт общество "За свободни сцени".
• Предстоящият четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетичната антология "Скритите букви" през погледа на Тодора Радева, директор на фондация "Прочети София"
• Национален фонд "Култура" подкрепя млади дебютанти: Мартин Кръстев за авторския си проект Musical Dreams
• Откри се експозицията "Реалност и мистика" по проекта на СГХГ "Другото око" - репортаж
• "Басейн Рай" изложба на фотографката Яна Лозева в галерия "Васка Емануилова". Разговор с куратора Владия Михайлова
• "Червената книга" – нов албум на група "Контрол"
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Калина Томова
Представяне на дебютния албум "Take it East" на виенския състав с българско участие Трио SMS.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ Бойко Ламбовски
Дневниците на войната
Говорим за войната, отразена в дневниците на съвременниците й. Писмените документи за военните конфликти у нас и по света са тези, от които черпим безценна информация за историята. Ще стане дума за дневника на софиянката Стоянка Дряновска от началото на миналия век, за дневника на Астрид Линдгрен "Ако светът не беше лудница. Дневник от годините на войната 1939-1946", за дневниковите свидетелества на ген. Вл. Вазов и Вл. Бобошевски, за записките на Кнут Хамсун и много други – вкл. днешни свидетели на безумията на войните.
В беседа с Тони Николов, гл. редактор на Портал "Култура", Антония Господинова, рък. на спец. "Скандинавистика" в Катедра по германистика и скандинавистика в СУ, с изследователя Стоян Тачев от "Българска история", търсим отговор на въпроса що за огледало е човешкото съзнание на екстремни събития като войната.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Маската – история и легенда: Първа серия
Маската – предмет, който служи за прикриване на лицето, като може да има различни предназначения, например за защита или за развлечение . Маската, като част от  хаоса, сътворението и  философията на началото. Маскирани ли са маскираните персонажи? Преходът  между живота и смъртта или обредността на маските.
Разговор с етнолозите проф. Маргарита Карамихова от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и доц. Ганка Михайлова и с изкуствоведа доц. Валентина Ганева-Маразова от НБУ.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Свят от хартия: на 3 май Хартиеният арт фест открива новото си издание. С художничките Даниела Тодорова – основателка на фондация "Аматерас" и организатор на фестивала и аржентинката София Нордманн разгръщаме хилядите лица на хартията, за да си отговорим: как медията сама се превръща в произведение, как ефимерното става трайно и какво ни казва хартията в хилядите си проявления.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Запис, изпратен ни наскоро от Еврорадио – концерт на полската етно- и уърлд група "Лаутари" по повод 20-те им години на сцената. За съжаление, събитието, състояло се през септември 2020 г. в Полското радио, е отново без публика заради пандемичната обстановка тогава. В разнообразната програма, свързана с широките стилови търсения и постижения на формацията, можете да чуете византийски, малоазийски гръцки и балкански славянски мелодии, както и, разбира се, роден полски фолклор.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Янина Богданова
Представяме препоръчани творби от Международната трибуна на композиторите – Белград, 2021:
• "Es riecht nach Winter ...” от  австрийския композитор Матиас Йоханес Шмидхамер (1991)
• "Die 4 Himmelsrichtungen" от исландско-германския композитор  Стейнгримур Ролоф (1991)
• "Novembre 2020”  от германския композитор Северине Балон (1980)
• "Disco Bloodbath” от полския композитор Рафал Ритерски (1980)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Документално от месечната камерна инициатива "Ден Авангард" и поглед към историята и съвременността на електро-транс-рокендрола от 90-те до наши дни с един от участниците в създаването на тази сцена Павел Стойчев – мултиинструменталист, композитор, фестивален организатор, активен вече четвърто десетилетие с различни свои проекти.
Скопие от следващия ден – за предстоящото 21-во издание на уърлд мюзик фестивала "Оффест" с гости от Италия, Западна Африка, Бразилия и др.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Гергьовски песенни празници в Елена от 5 до 7 май 2022 г. – разговор с диригента Елица Христова и композитора Георги Попов, създател на Празниците.
• 85 години от рождението на диригента акад. Методий Григоров (04.05.1937 - 09.07.2020), свързан през годините със сливенските хорове: "Дружна песен" (той е и негов основател), средношколския смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" и смесения хор "Добри Чинтулов", който ръководи почти до края на живота си.
• Информация за предстоящи хорови концерти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03

Вторник, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Миниатюри от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия Илектрик бенд. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 13.05.24 в 08:45

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10