Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"За свободни сцени" търси възможности за европейско финансиране

Д-р Николай Дойнов
Снимка: unionchitalishta.eu

Общество "За свободни сцени" е създадено в структурата на Съюза на народните читалища (СНЧ) – национално представителна организация на читалищата в България, съгласно Закона за народните читалища.

Целта е да се създаде регистър на свободните сцени в читалищата и те да работят за изява на свободните артисти, режисьори и продуценти.

Съюзът на народните читалища ще потърси възможности за европейско финансиране, за реновиране на сцените и създаване на благоприятни условия за творчески изяви – фестивали, спектакли, конкурси, пърформанси. Има предложение към на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за съвместни дейности в тази посока, за целта са поканени още Съюзът на свободните артисти в България, както и творческите съюзи.

Председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов очаква сериозен интерес към инициативата, заради голямата обществена необходимост за разпространение на културните изяви в малките населени места и общини.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обединени в различията си или разединени в интересите си

Първо се подава едната ръка, след нея и другата. Тялото стои твърдо на повърхността, независимо каква е тя, готово да преодолее всичко. Ръцете вече са опънати като струни и чакат. Чакат другото тяло да се отпусне в тях. Човекът в тялото е чел Хемингуей, знае, че най-добрият начин да разбере дали може да има доверие на някого, е да му се довери. Или..

публикувано на 18.05.22 в 09:05

18 май – Международен ден на музеите

На 18 май се отбелязва Международният  ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повишат информираността и ролята на музеите в обществото . Решението на 18 май да се отбелязва Деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно вече..

публикувано на 18.05.22 в 08:48
Веско Ешкенази (вляво), Вероника Тодорова и Георги Милтиядов

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова отново ще очароват българската публика

След като миналата година виртуозите Веско Ешкенази – цигулка, и Вероника Тодорова – акордеон, буквално взривиха интернет пространството още с първото си съвместно изпълнение на "Либер танго" от Пиацола на репетиция за юбилейното турне на големия цигулар "Веско Ешкенази на 50", заснето спонтанно в любителско видео, двамата изпълнители със световни..

публикувано на 17.05.22 в 18:05

50 чудеса на света, събрани в "Антология на миражите"

Прочути забележителности описват в пътеписите си български журналисти и пътешественици, чиито впечатления и автентични цветни снимки са събрани в съвсем новата "Антология на миражите". Тя тепърва ще бъде представена у нас и по света – доверяват издателите. В наши гидове се превъплъщават авторите, добре познати от телевизионния и радиоефир,..

публикувано на 17.05.22 в 15:45

Културата на бързи обороти – 9-15 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 15 май. До 19 май ще продължи 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", тази година под надслов „Танцувай, за да те танцуват, движи се, за..

публикувано на 17.05.22 в 14:45