Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Будим ли се фалшиво?

Снимка: архив на Виляна Миланова

Артинсталацията "Фалшиво събуждане" на художничката Виляна Миланова в галерия "УниАрт" към Нов български университет представя темата за човешката алчност, парите, властта и социалната ангажираност. Работата разглежда човека, сънуващ осъзнат сън. Сънуващият обаче играе роля на обикновен наблюдател в несъществуващ свят, докато в реалния той бездейства. Основни елементи на инсталацията са захарният памук, мрежестите торби и човекът – алюзии за свят, в който индивидът е само страничен наблюдател. Като материали Виляна използва вълна, вата, глина, сизал, фибран:

Виляна Миланова
"Идеята се роди преди няколко години. Ако слушателят посети изложбата, той е ситуиран в неговия собствен сън, това, което той знае, че това е неговата реалност, че е място, където трябва да действа, където трябва да реализира нещата, но той не го прави, той осъзнато избира да спи. Цялото нещо е свързано с явлението в обществото ни на постоянното хленчене, постоянно искане какво ще направи някой за мен, рядко се питаме какво правя аз, за да реализирам мечтите си, действам ли, или просто искам нещо. 

Силно се надявам, че няма да звуча лицемерна, показвайки важността на тази идея. Искам да стигне и до по-малките, на които трябва да показваме, че са важни постъпките и делата ни и ние сме тези, които трябва да променяме. И че не материалното, а постъпките са това, което остава. Възрастният човек иска все повече и повече, това е свързано и със зависимостта от сладкото като асоциация, а питаме ли се какво от това, защото не това са нещата, които променят света и остават след нас, когато искаме все повече и повече да получаваме материалното."


В работата си Виляна прави препратка към захарния памук като символ на човешката суетност – алчността, парите и всичко онова, което искаме да имаме, но, когато получим, се топи като захар. Друг символ, на който залага, са мрежестите торби. Т.нар. "социалистическа торбичка", популярна в България през ХХ век и създадена, за да събира обемно количество продукти, но използвана във време, когато магазините са празни. В инсталацията се изобразяват онези, които имат много, но не могат да скрият нищо. 

Въпросите, които творбата цели да зададе, са: Какво правя аз, за да променя онова, което не ми харесва? Ангажиран ли съм? Действам ли в посока, в която развивам и помагам не само на себе си, но и на други? "Всяка малка постъпка има стойност. Недей да спиш, действай!" – казва Виляна Миланова с тази артинсталация, която може да бъде видяна до 12 май в галерия УНИАРТ към НБУ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция за Софийския фестивал

Започна фестивалът на Музикалния театър

Започна второто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър, което се провежда във Военната академия "Георги Стойков Раковски" на откритата сцена. Събитието беше открито на 24 юни с концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър. Тази година фестивалът има международни участия. Народният театър на Ниш (Сърбия) гостува..

публикувано на 25.06.22 в 09:35

Национален комитет "Св. Иван Рилски" кани на безплатен концерт в памет на Петър Димков

Национален комитет "Свети Иван Рилски" ви кани на 26 юни на благотворителен концерт по повод 135-годишнина от рождението на Петър Димков: "Целебните методи по българските земи". Концертът е от 19 часа в Театралния салон на НАТФИЗ, с участието на театралните групи "Идея Вита"- София и "Чародейка"- Плевен, които ще представят спектакъла "Духът..

публикувано на 25.06.22 в 09:05

Галерия "88 Камен Попов" идва от Люксембург в София

Тези дни в София отвори врати още една галерия – "88 Камен Попов". Юлита Попова и съпруга ѝ Жос Селис създадоха галерията и едноименна фондация в памет на именития наш художник и плакатист Камен Попов. В продължение на 32 години основаната през 1988 година от Камен Попов в центъра на Люксембург галерия "88" е едно от най-престижните места за изява на..

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Фестивал "Сцена на края на града"

Драматично-куклен театър "Иван Димов" Хасково организира първия по рода си студентски театрален фестивал "Сцена на края на града" . В рамките на една седмица ще се представят студентите от Националната академия за театрално и филмово изкуство, от Нов български университет, от театрален колеж "Любен Гройс", от Пловдивския университет "Паисий..

публикувано на 24.06.22 в 16:40

Осмо издание на Скулптурния симпозиум в Мездра

За близо 20-годишното си съществуване Скулптурният симпозиум Мездра се превърна в събитие от съществено значение не само на регионално, но и на национално ниво. Идеята за Скулптурния симпозиум Мездра възниква през 2004 година. По това време основните двигатели на културните събития в Мездра са Валентин Вълчев, директор на дирекция Култура към..

публикувано на 24.06.22 в 16:16