Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Полина Петкова

Да се докоснеш до знанието

Полина Петкова
Снимка: личен архив

"Баща ми ме научи да бъда добър човек и да разпознавам лошото" – ми казва Полина Петкова, отличена с поименна стипендия на фондация "Еврика". Тя я получава за постиженията ѝ в овладяване на компютърните науки на името на Джон Атанасов.

Всъщност лейтенант Полина Петкова е военен пилот от авиобаза "Враждебна" и сега завършва магистратура по специалност "Киберсигурност“ в НБУ.

Полина Петкова: "Просто трябва да си наясно със себе си. Да знаеш в кое не си добър и къде си успешен. Всеки иска да е най-добрият, да изкарва най-много пари, да може всичко, но реално погледнато, не сме устроени така. Достатъчно е да знаеш какво можеш най-добре и ще успееш./../ Най-важното качество е упоритостта, според мен, но и разбира се, целеустремеността… Що се касае до специалността "Киберсигурност“, то ще кажа, че тя ми отвори очите…“

Полина признава, че е любопитна и смята това за качество, което ѝ помага да търси и открива нови хоризонти пред себе си.

Целия разговор с Полина Петкова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив на Полина Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли.  До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан,..

публикувано на 09.08.24 в 17:30

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той...

публикувано на 09.08.24 в 10:59
барон Пиер дьо Кубертен

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини“: Епизод 2 - Ново начало

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 08.08.24 в 11:00

Влакче сервира бира и ястия в пражки ресторант

Мине не мине време и любимата гостенка в "Покана за пътуване" – Алис Димишева вземе, че посети някоя страна за първи път. И е логично да дойде и да разкаже. Когато за първи път сподели впечатленията си от Париж, младата дама бе още ученичка от английската гимназия в София. Днес е вече второкурсничка по българска филология в Софийския..

публикувано на 07.08.24 в 16:35