Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо не е премахната опасната сграда на софийския бул. "Пушкин"

Защо не е премахната сградата, несъответстваща на нормите за безопасност и неузаконим строеж на бул. "Пушкин". За премахването на сградата има заповед на ДНСК от 16 юни 1999 г. Какво се случва през годините на три съдебни инстанции? Какви са становищата на експертите?

Диана Панова, един от съсобствениците на сградата, представи хронологията на този казус в "Законът и Темида"

"Сагата започна през далечната 1993 г., когато племенникът на свекърва ми започна без съгласието на останалите съсобственици, без каквито и да било строителни книжа, без проект, без разрешително за строеж започна да си строи сграда в общото място. Ние веднага подадохме сигнал до Общината, за да информираме какво се случва. Едва през 1996 г. Общината издаде заповед за разрушаване на въпросната сграда. Но липсваха някакви реквизити в самата заповед и той заведе дело, за да оспори заповедта и го спечели. По-късно през 1999 г. ДНСК също издаде заповед за разрушаване на сградата. Той, естествено, също обжалва в съда. Едва през 2015 година делото приключи с решение в полза на ДНСК, която остави в сила въпросната заповед. Решението не подлежи на обжалване, защото е на 7-членен състав на ВАС. Вече седем години след това никой не е изпълнил заповедта и сградата продължава да си стои и да застрашава както нас, така и всички, които минават по тротоара на бул. "Пушкин"."

Коментар на казуса от правна гледна точка на експрокурорът адв. Захари Генов:

"От предоставените ми документи наистина се вижда едно бездействие от страна на органите, които се занимават с контролирането на строителството и с етапите. Както при действащия преди 2000 г. Закон за териториално и селищно устройство, така и след 2000 г. в Закона за устройството на територията са предвидени съответни текстове, които дават възможност кметовете на райони в София и за общините да издават заповеди за такива комисии, които да проверяват при сигнали определени строежи – дали отговарят на нормите за строителство и хигиенизиране."

Адв. Генов смята, че се е стигнало до едно бездействие на държавните органи, които не са в състояние да предприемат действие по събарянето на тази сграда. "Първо на собствениците, които са построили сградата, се предписва да я съборят. Когато те не го правят, държавата трябва го прави със свои сили и средства. Държавните органи бездействат за самото събаряне и може да се стигне до смъртни случаи. Възниква въпросът дали не е обезценен човешкият живот в България?"

Чуйте повече от звуковия файл.

Инж. Лиляна Петрова – началник на ДНСК, направи в "Законът и Темида" своя коментар:

"Нарушителят отнася въпроса многократно до съдебни инстанции по всякакви поводи – било по отношение на поканите ни за доброволно изпълнение на заповедта, било отношение на възможността за изтичане на давностния срок за нейното изпълнение. В годините съдът е отхвърлял през годините неговите жалби по нашата заповед, т.е. съдът приема, че заповедта още е годен за изпълнение акт. Последните ни действия – през 2015 г. има сключен договор с фирма за принудително премахване. Възлагателното писмо от същата година отново е обжалвано от нарушителя. През 2016 г. Върховен административен съд окончателно отменя нашите действия, като в мотивите е посочено, че премахването трябва да се извърши въз основа на изработен конструктивен проект. Това е по отношение на предприетите действия за принудително премахване към 2016 г. В изпълнение на разпорежданията на съда ДНСК започва нова процедира за избор на изпълнител, която приключва със сключен договор с избрана фирма. За съжаление те след това се отказаха. Започнахме отново процедура за търсене на нова фирма за извършване на принудително премахване. Все още няма фирма, която да желае да извърши това премахване. Единственият законен вариант, за да приведем в изпълнение тази наша заповед, е с набиране на оферти от фирми."

Чуйте повече от звуковия файл.


Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преображение Господне

За да ги крепи във вярата и да ги увери, че наистина е Син Божи и Спасител, като ги отдалечава от помисли, Христос се явява на трима от Своите ученици в небесна слава. Свидетели на събитието са апостолите Петър, Йоан и Яков. След като ги завежда на планината Тавор, Синът Божи се преобразява пред тях, като лицето му светва като слънце, а дрехите му..

публикувано на 04.08.24 в 09:15

В индианските резервати има различни пластове – някои от тях бутафорни

Любомир Кюмюрджиев, журналист, преподавател и създател на Българското общество по индианистика "Орловият кръг", разказва в "Какво се случва пътува" за своите посещения в индианските резервати на Северна Америка и за трагичната история на тяхното създаване.  "Изтласкването на индианците в Северна Америка започва още през 16-17 век. Става дума за..

публикувано на 03.08.24 в 12:04

В Дуванлии – селото на тракийските могили

Дуванлии е село в Горнотракийската низина и в него живеят 565 души. То се намира в община Калояново и е на 24 километра от областния град Пловдив. Край селото е открит един от най-важните тракийски некрополи. Той се състои от над 50 могили – от V век пр. Хр. до Римската епоха. Изследван е през 1926-1929 година под ръководството на професор Богдан Филов...

публикувано на 03.08.24 в 08:45

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33