Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стефка Янорова: Изключително съм обнадеждена от младите хора в театъра

Снимка: БГНЕС

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер”, които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 май 2021 година до 30 април тази година.

Кои от номинираните ще получат престижното отличие, ще стане ясно на 24 май, когато по традиция се провежда церемонията в театър "Българска армия". Отсега са известни единствено носителите на "Аскеер" в специалните категории:

Тази година с почетен "Аскеер" е удостоена актрисата Меглена Караламбова.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство се присъжда на актрисата Цветана Манева.

Церемонията по награждаването на победителите във всички категории ще бъде излъчена на 24 май директно по БНТ 1.

В звуковия файл можете да чуете коментара на тазгодишните номинации, който направи за "Артефир" актрисата Стефка Янорова – председател на журито по номинирането и член на Управителния съвет на Фондация "Академия "Аскеер".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станка Цонкова-Уша – авторско присъствие без аналог

Тя е явление в българската фотография. “Нейното авторско присъствие няма аналог в историята на медията у нас”. Тя е Станка Цонкова-Уша – личност, чието авторско присъствие е белязано с нестандартен почерк, оригиналност и естетическа провокация.  С Уша – както я познава цялата фотографска гилдия, и с д-р Катерина Гаджева – изкуствовед и главен асистент в..

публикувано на 16.05.22 в 09:30

По следите на българската култура в Берн и Женева

Случайността понякога е добър пътеводител. Доверила ѝ се, Майя Праматарова попада на изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" в храма "Св. Мария Магдалина"/ Temple de laMadeleine. Сградата от 15-и век е реставрирана след пожар през 17-и век, но още от 5-и век е място за поклонение и е чудесна среда за експозицията, която гостува в Женева по..

публикувано на 16.05.22 в 08:20

Европейската нощ на музеите – 2022 година

За осемнайсети път българските музеи и художествени галерии участват в инициативата „Европейски нощ на музеите“, която е посветена на Международния ден на музеите – 18 май. В това предаване гостува Мария Конакчиева – „Връзки с обществеността“ на Френския институт в София. Тя разказа за интересните прояви, организирани от Френския институт, както и..

публикувано на 14.05.22 в 16:20

"Обекти на тежестта" на Александър Лазарков

"Обекти на тежестта" е името на самостоятелна изложба на младия визуален артист – Александър Лазарков в столичната галерия "Little Bird Place". Куратори на проекта са Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Младият визуален артист поставя под въпрос понятието за "тежест", доколко самите ние сме зависими от физичните явления, доколко ги..

публикувано на 14.05.22 в 10:05
Ана Бландиана

Ана Бландиана: Не мога да разбера понятието "политическа коректност"

На тържествена церемония в Аулата в Ректората румънската писателка Ана Бландиана бе удостоена с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии с подкрепата на Факултета по..

публикувано на 13.05.22 в 15:00