Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 18 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта със специално предаване, посветено на 100-годишнината на Радой Ралин. Гост в студиото ще бъде неговият син Кин Стоянов. Ще говорим за това защо животът и творчеството на Радой бяха "една красива грешка", за това как една книжка с народни епиграми стана причина за най-сериозното "посичане" на Радой Ралин от цензурата, за това как той беше превърнал улицата в своя медия, за неосъществения му киносценарий за живота на Левски и за още много други теми. В хода на предаването ще прозвучат няколко откъса от златния фонд на БНР с гласа на Радой Ралин. Музикалната картина, която ще съпътства разговора ще бъде изградена изцяло от песни по негови стихове.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска.
Албумът Aranjuez от 1978 год. за китара и симфоничен оркестър на холандския китарист Ян Акерман и немския аранжор и диригент Клаус Огерман.
Освен авторски композиции, съдържа известни класически творби на Хоакин Родриго, Ейтор Вила-Лобос, Гаспар Санс и Морис Равел.
Гост музикант: датския контрабасист Нилс-Хенинг Орстед Педерсен.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Kолоритен уърлд и традиционна рага от Индия. Изпълнението е на Анушка Шанкар, "Дийп Форест" с Рахул Шарма, Мадхури Чатопадхяй и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Николай Паскалев, Цветина Маринова, Стоян Физиев, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Хитрият Бадарчи", по монголска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Портретът на девойката от двореца", по китайска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
България и светът на този ден: В Международния ден на музеите – разговор с проф. Мила Сантова за придобивките в Образователния център на Националния етнографски музей и ролята на образованието за културното наследство и бъдещите поколения.
• Може ли моментната снимка на политическите нагласи на българските избиратели да доведе до предсрочни избори и разместване на силите в Парламента – коментар на политолога Димитър Ганев с данни от социологическо проучване на "Тренд".
• Увеличава ли се пропастта между управляващи, електорат и народ, и остава ли поне една точка на пресичане по отношение на промяната – анализ на политолога Тончо Краевски.
• Истории в ефира: "25 години Посланици на доброто" – историята на Карин дом като път на помощта до тези, които имат нужда от нея – с Борислава Черкезова, изпълнителен директор, и Илияна Добрева, майка на дете със специални потребности.
• Минути на редактора: "Да създадеш общност" – Николай Корчев, млад хореограф, който чрез народни танци успява да обедини 300 човека за различни каузи.
• LEGE ARTIS
- Здравна медиация – интервю с д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
- Седмица на общественото здраве – интервю с доц. д-р Гена Грънчарова, председател на Българската асоциация по обществено здраве
• Артериална хипертония – промяна на начина на живот, превенция и лечение – д-р Теодора Янева, кардиолог.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Година след представянето на дебютния си едноименен албум The essential FUNK trombone записаха втори – Велислав Стоянов представя пиесите и кани на концерт-промоция;
• Хилда Казасян разказва както за новата си концертна програма, така и за фестивала, организиран с нейно участие и слушаме новата ѝ песен, в която е и автор;
• Маргарита Хранова представя най-новата песен в нейно изпълнение;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Международен ден на музеите. Разговор с гл. ас. д-р Силвия Станчева, преподавател по музеология във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
• 30-ото юбилейно издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Разговор с театроведа Асен Терзиев, главен координатор на фестивалния форум.
• Благотворителна вечер за Украйна в Дома на киното. Разговор с Натали Петрова, директор на Международния фестивал на планинарския филм в Банско.
• Между културите на България и Франция. Среща с Мария Конакчиева, пресаташе на Френския институт в София преди удостояването ѝ с високото отличие – Кавалер на националния орден за заслуги на Франция.
• Изложба "Пряко допълнение" – 13 български художници със съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси". Разговор с художника Валентин Ангелов, автор на идеята и куратор на изложбата.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Четирите кончерти гроси "Годишните времена" на Антонио Вивалди, едно от най-популярните произведения в историята на музиката ще бъде представено от над десет различни изпълнители и ансамбли. Сред тях са Найджъл Кенеди, Васко Василев, Фабио Бионди, Лидия Ошавкова и Жан-Пиер Рампал, "Суингър Сингърс", оркестърът на Джеймс Ласт и др. Освен това ще чуете и вдъхновени интерпретации върху пиесите пресъздадени както от самия вивалди, така и от други формации сред които например "Търтъл айланд квартет".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ Бойко Ламбовски
Исторически тайни и срамотии
След войната обикновено победителят пише истината за нея, манипулирайки фактите, както му e изгодно. Победителите с повече гьонсуратлък манипулират повече, а тези с повече чувство за обективност – по-малко. Но изкушени от манипулацията са почти всички – така политиката мачка историята в услуга на пропагандата.
Може би затова има скандали – например Виктор Суворов твърди, че Сталин не е командвал Парада на победата, защото не е бил доволен: трябвало е болшевизмът да победи в цяла Европа, а не само до Желязната завеса. И затова не знаем, че величествената песен "Вставай, страна огромная" има в биографията си и тъмни петна – мелодията вероятно е от украинска песен от 1919 г., а авторът на текста Лебедев-Кумач се е държал – меко казано – недостойно, през октомври 1941 г. С историка проф. Христо Матанов от СУ, с Морис Фадел от НБУ и с издателя на Суворов – поета Георги Борисов, говорим за нелицеприятното от военните истини – и преди, и сега, стъпвайки върху изнесеното от скандални историци и публицисти, като В. Суворов, М. Солонин и много други.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Маската – история и легенда
Трета серия: Маската на Изтока
Можем ли да направим паралел между обредните игри и театъра? Къде се крие конфликтът и как той се разрешава? Типизацията на образите и прекрасната история на древноиндийския епос "Рамаяна" – пътят му през историята на Изтока. Драконът, олицетворяващ божеството и видовете маски, тяхната изработка и съхранение. Кой може да слага маски?
В предаването участват проф. Камелия Николова от НАТФИЗ, проф. Аделина Попнеделева от Националната художествена академия и доц. Андроника Мартонова, Институт за изследване на изкуствата към БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Природозащита, съвременно изкуство, разбирателство и хумор – или как да продължим да оцеляваме?
25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството започва на 20 май с тема "Икономия на средствата". Привидно темата е типично габровска, но отвъд познатите ни анекдоти за пестеливостта, задава важни въпроси: Къде се пресичат опитите ни да опазим природата, здравето си и мира? Лекува ли смехът болестния консумеризъм, в който изглежда сме изпаднали, и ще ни помогне ли да преживеем всички световни кризи, които ни се струпаха едновременно? Но и как работи минимализмът в изкуството и как да кажем най-много с най-малко средства?
Темата "Икономия на средствата" става пресечна точка между хумора, изкуството и отношението ни към ресурсите, с които оцеляваме и обединява мислите на директора на Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово Маргарита Доровска, немския куратор Олав Вестфален и артисти и членове на международните журита в двете големи сборни изложби на биеналето.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Колоритен съвременен етнопоп и темпераментен уърлд от Гърция, остров Кипър и беломорските брегове на Турция. С участието на: Костас Фиотакис, популярната Деспина Ванди, Чийдем Аслан, ироничните "Трио Теке" (с награди за уърлд), етнорокаджиите "Драмамини", дуетът Ставрос Ксархакос – Иро Сая, виртуозните "Имам баялдъ", Янис Харулис от остров Крит, младата Кристина Салти, Христос Холидис и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Янина Богданова
Записи от международния музикален радиообмен
Творби от Витолд Лютославски в изпълнение на Берлинската филхармония под диригентството на Бернард Хайтинк и стари италиански майстори в изпълнение ансамбъл  "Л`Арпеджата".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Международните фестивали в началото на лятото – тази седмица на фокус: Medows In The Mountains в Полковник Серафимово;
Втора част от разговора с Дан Ливърс и Максуел Халет от спрейс-рок-синт-поп дуото Soccer96 – странични проекти, пътувания и подробности около предстоящото им едноседмично пребиваване в България.
Нови албуми – Gold на саксофониста Алабастър де Плюм.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Покана от диригента Йордан Камджалов за представянето на сценичната кантата Кармина Бурана от Карл Орф в Пловдив на 20 май с участието на Музикална лаборатория за човека, Genesis Orchestra, детски хор при Италианския лицей и солистите: Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов.
• Хор "Покров на пресвета Богородица" при столичния храм "Покров Богородичен" с четири концерта-лектории през месеците май и октомври. Разговор с диригента Димитър Стоянов, Димитър Митев – певец от състава и Димана Иванова – помощник диригент.
• Хорови новости



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30