Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Здравният медиатор – мост между институциите и уязвимите

Ирина Илиева – здравен медиатор
Снимка: Програма „Зов за социално включване на роми и други уязвими групи“

През годините работата на здравните медиатори за преодоляване на негативните тенденции е оценена като полезна. Професията се развива от пилотна неправителствена дейност до държавна политика. Всяка година мрежата от здравни медиатори се увеличава, като в нея се включват нови общини. От 2007 г. насам държавата осигурява бюджет за тях.

Ето какво споделя в „Нашият ден“ д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве:

"Здравните медиатори са общински служители и получават своето възнаграждение от Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването по делегиран бюджет. Те работят на минимална заплата и са мостът между уязвимата общност и институцията, която помага и работи с общопрактикуващите лекари“.

Проблемите пред здравните медиатори

“Сравнително новата за България професия „здравен медиатор” осигурява възможности за ефективна връзка между предоставящите здравни услуги и хората от уязвимите социални групи, както и за съвместни действия със структурите на системата на здравеопазване, регионалните центрове по здравеопазване и регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве.

Добрата новина е, че дейността на здравните медиатори е вече нормативно регламентирана.

Достъпът до здравни услуги се гарантира чрез посредничеството на здравни  медиатори, които са свързващо звено между уязвимите групи от населението и достъпа до здравната система на лица с най-висока степен на здравна уязвимост. Около 40% от здравните медиатори имат университетска степен на образование. Здравните медиатори преминават през специализирано обучение, провеждано съвместно от Факултета по обществено здраве на Медицински университет - София и Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори“.

Какви проблеми решава здравната медиация?

"Причината здравните медиатори да бъдат разпознати като нещо полезно бе, че през 2007-2008 г. имаше епидемия от морбили и  близо 28 000 деца се разболяха, като 28 от тях починаха. А в кварталите, където здравните медиатори работеха, нямаше пробив. Така държавата осъзна, че те са полезни. Здравните медиатори помагат на родителите да спазват имунизационния календар“, разказва д-р Стаменкова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметникът на Независимостта край Царския дворец, пл. „Княз Александър I“, София.

Какво съединение ни трябва днес, за да я има независимостта утре

На 22 септември 1908 година в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд прочита Манифест към българския народ, с който се обявява Независимостта на Княжество България и изрича следните думи: "България вече се е издигнала като държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи". И макар, че..

публикувано на 22.09.23 в 20:57

Здрава Каменова: Независимостта е привилегия, но и отговорност

В Деня на независимостта предаването "Нашият ден" има удоволствието да посрещне една изключителна актриса, известна със своята независимост и артистична страст - Здрава Каменова. Здрава сподели своите мисли и виждания по въпроса за независимостта в актьорската професия, разкривайки ни интересни аспекти от своята кариера и бъдещите си проекти...

публикувано на 22.09.23 в 11:10
Снимката е илюстративна

Шестата въздушна обиколка на България отваря вратите на летище HEMS

На 22 септември 2023 г., точно в деня на този специален празник, започва Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български Военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 22.09.23 в 11:01

България отбелязва 115 години независимост

Днес се навършват 115 години от обявяването на независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта..

публикувано на 22.09.23 в 09:01