Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСРОБ – пример за единство в многообразието

Автор: арх. Балин Моллов
От древни времена София е известна със своята етническа и религиозна толерантност. Затова не е случаен фактът, че и тази година за 14-и пореден път в столицата бе организиран традиционният Празник на религиите. Мир, единство, толерантност, единни и равни в многообразието – това бяха най-често повтаряните думи от членовете на Управителния съвет на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). И неслучайно, благодарение и на неговите усилия като продължение на многовековна традиция, днес берем добри плодове, както се изрази един от неговите членове. И дано тези усилия, заедно с усилията и молитвите на  всички нас, устоят и надвият вихрещите се днес войнолюбиви страсти.

А ето какви са посланията и смисълът на този празник според членовете на УС на НСРОБ?

"Смисълът на този празник е толерантността и разбирателството. Нашето мото винаги е било "Заедно в своите различия". Идеята е да почувстваме любов и единение. Има нужда от такива празници, които събират хората, а не ги разделят" – казва председателят на УС на НСРОБ  Роберт Джераси, представител на еврейската религиозна общност.

"Мир и съвместно съществуване. Всеки да живее както намери за добре и както реши за самия себе си, но винаги да има уважение към другия, който изповядва нещо различно. Всеки да запази своята същност и същевременно да бъдем единни", казва проф. Гарабед Минесян, представител на вярващите от Арменската апостолическа православна църква.

„Смисълът на празника е разбирателство и толерантност между религиозните общности в България. Основното послание е мир и разбирателство. Религиозните общности и вероизповедания могат да служат като пример и да провеждат тази вълна на мир“ – според Хайри Емин, представител на мюсюлманското вероизповедание в УС на НСРОБ.

"Нашият НСРОБ е своеобразно функциониране на основните ценности, заложени в обществото и формирани от нашите вероизповедания. Това, че можем да живеем заедно и да се разбираме, а разбирайки се, преодоляваме страха от различието и се разбираме. България има традиции в това отношение. Ние можем да живеем заедно – това е основното послание. Живеем заедно, работим заедно, смеем се заедно, разказваме си вицове един за друг – това означава, че животът ни е свързал. Всеки има своята уникалност, но този букет от култури е истинското ни богатство" – твърди адв. Грета Ганева, секретар на Обединените евангелски църкви и техен представител  в Съвета.

Думи за тазгодишния празник на религиите сподели и доскорошният зам. гл. мюфтия Бирали Мюмюн.

"Празникът идва, за да покаже нашето различие и че въпреки него ние можем да бъдем заедно. Виждаме как всеки изминат ден става все по-важно да бъдем заедно в нашите различия."

Акцент в тазгодишния празник е разположената под купола на Софийското Ларго изложба на арх. Балин Моллов, пресъздал в картини софийските храмове на различните религиозни общности, както и на исторически сгради, свързани с тях.

"Центърът на града, който е бил и център на древна Сердика, има храмове на всички религии. Обикновено казваме, че ние трябва да се гордеем с това. Според мен ние трябва да се чувстваме благословени, защото живеем в място, белязано с много светли неща".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете, и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30