Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НСРОБ – пример за единство в многообразието

Автор: арх. Балин Моллов
От древни времена София е известна със своята етническа и религиозна толерантност. Затова не е случаен фактът, че и тази година за 14-и пореден път в столицата бе организиран традиционният Празник на религиите. Мир, единство, толерантност, единни и равни в многообразието – това бяха най-често повтаряните думи от членовете на Управителния съвет на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). И неслучайно, благодарение и на неговите усилия като продължение на многовековна традиция, днес берем добри плодове, както се изрази един от неговите членове. И дано тези усилия, заедно с усилията и молитвите на  всички нас, устоят и надвият вихрещите се днес войнолюбиви страсти.

А ето какви са посланията и смисълът на този празник според членовете на УС на НСРОБ?

"Смисълът на този празник е толерантността и разбирателството. Нашето мото винаги е било "Заедно в своите различия". Идеята е да почувстваме любов и единение. Има нужда от такива празници, които събират хората, а не ги разделят" – казва председателят на УС на НСРОБ  Роберт Джераси, представител на еврейската религиозна общност.

"Мир и съвместно съществуване. Всеки да живее както намери за добре и както реши за самия себе си, но винаги да има уважение към другия, който изповядва нещо различно. Всеки да запази своята същност и същевременно да бъдем единни", казва проф. Гарабед Минесян, представител на вярващите от Арменската апостолическа православна църква.

„Смисълът на празника е разбирателство и толерантност между религиозните общности в България. Основното послание е мир и разбирателство. Религиозните общности и вероизповедания могат да служат като пример и да провеждат тази вълна на мир“ – според Хайри Емин, представител на мюсюлманското вероизповедание в УС на НСРОБ.

"Нашият НСРОБ е своеобразно функциониране на основните ценности, заложени в обществото и формирани от нашите вероизповедания. Това, че можем да живеем заедно и да се разбираме, а разбирайки се, преодоляваме страха от различието и се разбираме. България има традиции в това отношение. Ние можем да живеем заедно – това е основното послание. Живеем заедно, работим заедно, смеем се заедно, разказваме си вицове един за друг – това означава, че животът ни е свързал. Всеки има своята уникалност, но този букет от култури е истинското ни богатство" – твърди адв. Грета Ганева, секретар на Обединените евангелски църкви и техен представител  в Съвета.

Думи за тазгодишния празник на религиите сподели и доскорошният зам. гл. мюфтия Бирали Мюмюн.

"Празникът идва, за да покаже нашето различие и че въпреки него ние можем да бъдем заедно. Виждаме как всеки изминат ден става все по-важно да бъдем заедно в нашите различия."

Акцент в тазгодишния празник е разположената под купола на Софийското Ларго изложба на арх. Балин Моллов, пресъздал в картини софийските храмове на различните религиозни общности, както и на исторически сгради, свързани с тях.

"Центърът на града, който е бил и център на древна Сердика, има храмове на всички религии. Обикновено казваме, че ние трябва да се гордеем с това. Според мен ние трябва да се чувстваме благословени, защото живеем в място, белязано с много светли неща".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Образователни алтернативи във и извън системата

Промените в средното образование, обещавани от институциите и очаквани от обществото вече повече от три десетилетия, очевидно не отговарят нито на очакванията, нито на декларираните цели. Разминаването между съвременната реалност и подготовката на децата за нея с методите на "стандартното" образование става все по-драстично и това няма как да се..

публикувано на 05.07.22 в 11:20
Денис Иванов, Димитър Костадинов и Виктор Неделчев (отляво надясно)

Победители с кауза

Приложение за дигитализиране на учебното съдържание, направено от ученици за ученици спечели конкурса Академия за иновации 2022. За първи път от 9 години конкурсът се печелели от ученици. Отборът leARn: Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж спечелиха с проекта си, който..

публикувано на 02.07.22 в 08:10

Рисувай като учен

Националният природонаучен музей при БАН ви кани на работилница за научна илюстрация, които организира заедно с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). На 2 юли Наталия Стамболова ще проведе две работилници на тема "Рисуваме теменужки в ботанически стил... или както би казал ученият – растения от семейство Теменугови"...

публикувано на 01.07.22 в 09:10

Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?

В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две загадки, разбунвали умовете – къде е гробът на Дякона и къде е покосен Ботев. Тоест, за двамата..

публикувано на 30.06.22 в 08:10

Еврика! Успешни българи: Иван Радев

Иван Радев е курсант в Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС". За постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката Иван Радев става носител на стипендията на името на акад. Димитър Мишев. Според преподавателя му проф. Борислав Беджев, той..

публикувано на 27.06.22 в 17:05