Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Младежки джаз фест София 2022 – артистичен полет на импровизационния талант

За четвърта поредна година София е домакин на традиционния вече Младежки джаз фестивал, който има за цел да обедини отново композитори, импровизатори и изпълнители. Тази година софийската джаз сцена се превръща в средище за изява на няколкостотин младежи, възприели музиката като „творчество на мига“ , преминаващо границите на зримите хоризонти.


Форумът е най-мащабния досега и предлага на своите участници две ателиета – "Звук и движение" и "Батукада", както и конкурс за изпълнители и композитори, при това не само професионално изкушените, но и любители, вдъхновени от желанието да се впуснат в приключението, наречено създаване и изпълнение на джаз. Като съпътстваща програма се очаква да има също и флаш моб, джем сешън и гала концерт на лауреатите.

Йордан Владев
Фестивалът ще се проведе в периода 26-28 май, но основен акцент е конкурсната програма, която ще се състои на 28 май, събота, в залата на Централен дом на архитекта.

Повече за организацията и идеите на тазгодишния фестивал, можете да чуете от самия организатор – композиторът и музикален педагог Йордан Владев.

Снимки: youthjazzfestsofia.com

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Django Festival Allstars - Viens Chez Django

Простите неща

"Джаз плюс" на 20 септември започва с поредното честване на Джанго ("Douce ambiance" – "Viens chez Django"). Продължението е с Ана Луна и част от проекта ѝ "Аржентина целува Средиземноморието", където заглавието предопределя темите, част от танго класиките, но и авторски пиеси на Мерседес Соса, като песента ѝ за простите неща.  Финалът е с двама..

публикувано на 20.09.23 в 11:10

Иван Линс: Сърцето ми говори

Бразилската легенда Иван Линс (роден 1945 г., вокалист, пианист и носител на четири "Латино Грами" награди), представя новия си албум "My Heart Speaks", пуснат в продажба от 15 септември 2023 г. В него един от най-уважаваните и изпълнявани бразилски композитори в света си партнира с 91-членния Симфоничен оркестър на Тбилиси (Грузия), емблематичните..

публикувано на 20.09.23 в 10:30

Есенно издание на XIV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

Концерти от най-висока класа превръщат Пловдив в притегателно място по време на есенното издание на форума "Дни на музиката в Балабановата къща", носител на сертификат за качество "Европейски фестивал" от Европейската фестивална асоциация, на награда "Музикален проект на годината". Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, са поканили..

публикувано на 20.09.23 в 08:35

85 години от рождението на Антон Диков

На 19 и 26 септември 2023 г. от 19.30 часа в две поредни издания предаването "Студио музика" на програма "Христо Ботев" отдава почит към личността и делото на един от най-ярките български музиканти от втората половина на отминалото столетие. Това е изпълнителят, педагогът, активно концертиращ артист и не на последно място човек с активна гражданска..

публикувано на 19.09.23 в 10:24
Бароковият инструментален състав Les Ombres

Хендел и Пърсел в изпълнения от Монпелие

Концерт на хора Les Elements и бароковия инструментален състав Les Ombres представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Записът е осъществен на 22 юни 2022 г. по време на фестивала на Френското радио в Монпелие и под ръководството на Жоел Сююбиет ансамблите подреждат програма със заглавие..

публикувано на 19.09.23 в 08:35