Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чумни нощи" – реквием за империи

Орхан Памук
Снимка: изд. Еднорог

"Чумни нощи" е роман, написан с епичен размах. Нобеловият лауреат, писателят Орхан Памук винаги е различен във всяко свое заглавие – със стилистика, с атмосфера, със сюжет. Той е автор, който след получаването на Нобелова награда започва да пише още по-добре. Не се изчерпва, не спира и продължава да поднася нови и изненадващи с идеите си произведения. 

При един повърхностен анализ първото, което привлича вниманието в "Чумни нощи", е чумната епидемия, връхлетяла един въображаем остров. Но не е само това. 

Романът е историческо-криминален – Орхан Памук поглежда през фокуса на историята към човека и обществото. Може да се нарече исторически – доколкото се развива в началото на ХХ век, фантазен – доколкото действието е на измислен остров, напълно убедително моделиран, и то осезаемо реално. По отношение на изненадващите обрати – много автори на криминални романи могат само да завиждат на тези, с които изобилства сюжетът. Относно епидемията – Памук пише отдавна тази книга и в това отношение може да му бъде вменено и визионерство. Другото интересно е, че в този роман Памук говори с гласа на жена.

Самият Орхан Памук казва в едно интервю, че "Чумни нощи" е неговият най-политически роман след "Сняг". Писателят прави напречен разрез на всевъзможни видове управление на обществото по начин, който надхвърля елементарната публицистика. А когато отгоре се насложи великолепното писане на един талантлив романист като Орхан Памук, тогава имаме неповторима литература, написана с мекота, доброта и искреност.

Най-важното е, че "Чумни нощи" носи подчертана индивидуалност и като всяка книга на Орхан Памук крие много дълбочини. 

Повече разказва в "Артефир" издателката Боряна Джанабетска.

Снимки – изд. Еднорог
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25