Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Театър на сетивата с нови предизвикателства

Снимка: Театър на сетивата София

Театър на сетивата представя отново своите градски утопии в най-новия им вариант – сетивна разходка из целия град. Става дума за серия от необикновени, поетични, сюрреалистични, интерактивни преживявания, вдъхновени от методите на сетивния театър-лабиринт и практиката "сетивните градски пътувания". Тук се работи с понятието за паралелна реалност и нейното разбиране и създаване, за преживяването в една вълшебна, приказно и очарователно тайнствена София на неочаквани, съкровени срещи и портали, отварящи се към различни измерения на времето – минало, настояще и бъдеще, както и към вероятни, възможни и невъзможни, близки и далечни светове, разказва организаторът и създател на Група за сетивен театър в София – Михаил Димов:

"Нашият театър използва наистина всички сетива. Това дава огромни възможности за създаване на преживяване, което толкова наподобява реалния живот, че представлява негово продължение. Представленията ни се случват за много малък брой публика на необичайни места. Всяко място може да бъде сцена. Но развивайки езика на всички тези преживявания, ние разширихме идеята си за това какво представлява изкуството. Изкуството и животът така се преплитат, че не могат да бъдат различени.“

Освен сетивни градски пътувания "Театър на сетивата“ предлага и сетивна вечеря. Това е цялостно сетивно-театрално преживяване, което се случва отвъд думите. Ще се проведе на 28-и май. Събитието започва със сетивно пътуване в градска среда, като можете да се впуснете в това преживяване сами, заедно с партньора ви или с някой непознат. Следва вечеря със затворени очи, като менюто е тристепенно, вегетарианско и провокиращо въображението ви.

Предстоящи дати за сетивното пътуване са 26-и май и 9-и и 23-ти юни от 18:00 до 20:00 ч.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки –  Театър на сетивата София
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора.  В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна ” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда –..

публикувано на 30.06.22 в 15:30