Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Понеделник, 23 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 66 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
В навечерието на 24 май и като отбелязване на една година от възстановяването на "Заедно след полунощ", темата ще бъде Книгите и четенето, образованието и бъдещето.
Как четем и когато имаме по-голям избор ставаме ли по-любопитни.
Гости – издадели на детски и не само детски книги.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от величествените Анди. Изпълнението е на Патрисия Салас, формациите "Лос Рупай" и "Илапу", както и на местни групи за автентичен фолклор.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Варимезов, Валерия Момчилова, Цветомир Петков, Ивелина Димова, Петър Димитров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказки от страната Алабашия – Бозо - стрелецът" от Карл Сандбърг

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух" от Алън Милн – част 1

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: От 23 до 25 май 2022 г. в София ще пристигнат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил. Коментар на Георги Тодоров, православен богослов и публицист.
• За биоразнообразието – кои са застрашените местообитания и редките видове, които рискуваме да загубим и как би се отразило това на екосистемите? Защо е важно да обърнем внимание на крайречните гори и лонгозите? Дейности по възстановяване на застрашени видове. Събеседници: Елена Стоева и Христо Николов от "Зелени Балкани"
• Истории в ефира: Какво се случва в едно представление, когато публиката застане в ролята на Страшния съд? Чудати истории за импровизации, смехът като спасителна жилетка и цената на спасението разказват актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев.
• Подкаст: Климатичен скептицизъм - субективно разбиране на обективния проблем. В поредния епизод от подкаста Зелената сделка търсим алтернативните виждания за климатичните промени, за тяхната същност, причини и следствия. Автор: Кремена Иванова
• Дискусионен клуб Terra Култура и Наследство БГ представят:
Истината за буквите
В навечерието на 24 май, на граничната бразда между наука, народна любов и политика задаваме въпросите: Успяват ли учените да ни преведат през митовете и истината за буквите и светите братя Кирил и Методий? Къде и как се почита делото им и губи ли България в превода на история? Ще проговорят ли архивите и какво искат или не искат да знаят младите?
Участват: проф. д-р Славия Бърлиева и д-р Евгени Зашев от Кирило-Методиевския научен център при БАН, писателят Михаил Вешим, Ани Кателиева и Владимир Дюлгеров - ученици от Националната гимназия за древни езици и култури.
Предаването се излъчва директно от студио 2 на БНР и във Фейсбук страниците на БНР, Наследство БГ и Кирило-Методиевския научен център при БАН.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Информация за четвъртото издание на "Младежки джаз фест София” – форум за изява и среща на млади творци, работещи в сферата на джаза и импровизацията. Разговор с организаторите Йордан Владев и Андрей Велков.
• Какво да очакваме от предстоящия "Пролетен приказен бал" - Завръщане в епохата на суинга. Събитието ще се състои на 25 май 2022 г. в Балната зала на Централен военен клуб в София. За идеята и участниците разказва Васил Къркеланов.
• Нови записи на Тиърни Сътън, Робин Маккел и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Представлението "Приказките на Кейти" на режисьора Марио Биджиани ще бъде представено за първи път в България. Разговор с актрисата Агнешка Камизерска от Полша.
• Започна Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово. Разговор с директорката на Дома на хумора и сатирата - Маргарита Доровска.
• Новата книга "Принцът на небесата" от Антонио Итурбе. Разговор с преводачката Светла Христова.
• Юбилейна изложба на Христо Стайков "Колко суха е сухата игла" в галерия "Райко Алексиев". Разговор с куратор.
• Представлението "Локдаун номер 5" - премиера в Ялта Арт Руум. Разговор с актрисата Сребрина Тимофей.
• Новата детска книжка "Юху Буху Измислячус" на Петя Кукудева. Разговор с авторката.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
"Кой ще каже какво е любов" – втора част. Изпълнения на Роберто Аланя и Анжела Георгиу, Лучано Павароти и Лучо Дала, Джейн Куп, Доменико Модуньо, Пепино Галиарди, Пепино Ди Капри, Шарл Азнавур, Далида, Анди Уилямс, Уитни Хюстън и Ванеса Уилямс.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
Най-хубавото се вижда само със сърцето
В предаването ще се отчетат резултатите от тазгодишния (13-и поред) поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Председателят на журито Силвия Чолева и единият от носителите на първа награда ще бъдат гости в студиото, а по телефона ще включим останалите членове на журито и другите класирани участници. В ефир ще прозвучат и наградените произведения, изпълнени от актьорите Симеон Викторов и Мая Бабурска.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Елена Кортел
Светът на подправките – 4 част
Риган, чубрица, босилек, чесън - кои са подправките, които дават облика на българската кулинария от днес и вчера. Как се използват те за лечение и разкрасяване – разказват внукът на Петър Димков, Десислава Иванова от БАН и кулинарят Пеньо Иванов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Образът на войната в детската литература - доц. Огняна Георгиева-Тенева, преподавател в НБУ и изследовател на историята на детската литература.
• Моята история, моята тема: Милен Хальов, носител на наградата "Константин Константинов" за принос към детското книгоиздаване за 2022 г., за трудните теми в тийнейджърската литература и подходът към тях в трудни времена.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Воин Войнов разказва за XXI Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите".
• От Дора Петкова ще научите за XV Национално надиграване "Тъпан бие, хоро се вие".
• Лазар Налбантов дава подробности за ХХX Национален Странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура".

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от зала "България" – откриване 53-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Свири Младежката филхармония "Пионер" с диригенти Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син, Христо Христов. В програмата: творби от Александър Бородин, Дмитрий Шостакович, Сергей Прокофиев, Любомир Пипков, Модест Мусоргски.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• "Човекът с прожекционния апарат" – нов епизод от поредицата "Градски детектив". Ще разкажем за най-най-старите – първите стъпки на "киноматографа" у нас. Гид в това пътешествие е киноисторикът д-р Петър Кърджилов, чиято книга "Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София 1896-1915 г." е непресъхващ източник на забава и вдъхновение за всеки, който се интересува от живота в стара София.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Рецитал
водещ: Цветелина Начева
Рецитал на Айзата Кани-Мейсън – пиано, състоял се в Уигмор Хол, Лондон на 8 март 2021 г. В програмата: клавирни пиеси от Клара Шуман, Натали Клуда и София Губайдулина.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 4 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Най-доброто от Заедно след полунощ срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева Пътешествие в Пиемонт. Страната на чудесата, където традиция и съвременност намират среща. Разказва Кристина Маркова от 2.00 до..

публикувано на 03.07.22 в 08:25

Неделя, 3 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Опасен завой" от Джон Пристли от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на оркестър "Сакар", Тонка Колева, Костадин Михайлов,..

публикувано на 02.07.22 в 08:05

Събота, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещ: Албена Велева Как крилатата фраза "Ars longa, vita brevis" е интерпретирана от прогресив рок групите през годините. • "The Nice" – "Ars Longa Vita Brevis" – 1968 г. • "Haddad" – "Ars Longa Vita Brevis" – 2004 г. • "Tropical Ambition" – "Ars Longa Vita Brevis" – 2012..

публикувано на 01.07.22 в 18:52

Петък, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ Най-доброто от…. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

обновено на 30.06.22 в 17:04

Четвъртък, 30 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев Редактор: Весел Цанков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов За нещата от живота … и други истории В това предаване с Христо Симеонов-Риндо и ст.н.с. проф. д-р  Стефан Серезлиев ще поговорим за..

публикувано на 29.06.22 в 09:05