Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Живата вода

Беседата на Христос със самарянката, мозайка от VI в. от Равена
Снимка: pravoslavieto.com

Благодатта и словото Божие са живата вода, чиито свойства разкрива Богочовекът в беседата си със самарянката. Христовата благодат се получава от всеки християнин при кръщението му, а след това той редовно я получава при тайнството Евхаристия.

Като получава тази благодат, човек не само се ползва от нея, а стига да я приеме безкористно и с вяра, то и неговата душа става извор на жива вода. Като душите на вярващите се превръщат в извори на живата вода, това е и залог за живот вечен.

Заедно с проф. Иван Желев, дългогодишен преподавател по Нов Завет, и доц. Магдалена Легкоступ, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ говорим за живата вода. Защо на жена, при това самарянка са разкрити основни богословски истини. За поклонението на Бог с дух и истина. Защо Църквата възхвалява св. Фотина като просветителка? Как грехът се определя като несполука, като неуспешен опит на човека да намери това, което ще запълни празнотата и дали може да се обвиняват хората, че са грешни, ако те не са стигнали до Христос. За срещите на Христос с грешници. За общуването с различните.


Християнска поезия
Стихотворението „Видях Христа“ от Змей Горянин в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво представлява "интелектуалната" (когнитивна) емпатия и защо е важно да я развием

Емпатията помага за свързването на хората, сближавайки ги един към друг в нужда от помощ и за утешаване на болка. Обикновено мислим за емпатията като способността да се поставим на мястото на друг човек Изследователите са идентифицирали различни форми на емпатия, като когнитивна емпатия и емоционална емпатия. Въпреки че са доста различни и двете са..

публикувано на 30.06.22 в 16:55
Жена от Одеса храни двегодишното си дете във влак, който пътува към Чешката република

Грижата за деца-бежанци

За грижата за деца-бежанци, за проектите на фондация "Рийчаут" в тяхна подкрепа и за това на какво учат другите нейни преждевременно пораснали питомци? С темата се занимава Кристина Гологанова, социален работник, директор на фондация "Рийчаут", тъй като въпросът е част от работата ѝ с деца-бежанци. Този аспект от работата ѝ – за непридружените деца,..

публикувано на 30.06.22 в 15:44
 Васил Караиванов

"София Тех Парк" подкрепя иновативните идеи в България чрез съвместен бизнес инкубатор с ЦЕРН+

В изданието за  икономика, бизнес и предприемачество на "Нашият ден" Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и председател на УС на "София Тех Парк", разказа за новия бизнес инкубатор на СТП и на Европейската агенция за ядрени изследвания /ЦЕРН/, който ще функционери на територията на българския..

публикувано на 30.06.22 в 14:03
Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява в условията на инфлация, глобална конкуренция и война и икономиката ни да расте по-бързо? В последните дни в бюджетната комисия на НС се състоя сериозна дискусия в БСК по повод актуализацията на бюджета – за подкрепа на бизнеса от гледна точка на високите цени на електроенергията. От бизнеса..

публикувано на 30.06.22 в 12:15

Диктаторите на ХХ век в Европа

За новата документална поредица на "Радиоенциклопедия“ "Диктаторите на ХХ век в Европа" разказва в "Нашият ден“ по програма "Христо Ботев“ авторката ѝ Николета Атанасова: "В първия епизод, който се казва: "Низините излизат на сцената“, разказваме за времето между двете световни войни, когато се създават доктрините на фашизма, националсоциализма и..

публикувано на 30.06.22 в 11:30