Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Майстора без уговорки

Снимка: НХГ

"Странно раздвоение: душа на съвременник и навици на отшелник. Художникът живее с фанатичния възторг пред едно утре, човекът – с остатъците от едно вчера. Техните противоречия са изгладени подсъзнателно – от фанатизма на първия и равнодушната неподвижност на втория. Но един единствен стремеж създава единството. Защото всъщност властва само творческата душа с винаги повишения патос на своя запълващ всичко творчески копнеж.“ Това пише Сирак Скитник за Владимир Димитров - Майстора в сп. "Златорог“ през 1929 година и в същата статия по-натам категорично заявява: "Единствено Майсторът от нашите художници може да бъде показан в чужбина без уговорки“.

Независимо дали сме съгласни с казаното от Сирака, мащабната изложба, посветена на 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора в Националната галерия Двореца и в Квадрат 500 препотвърждава висотата на таланта му, но и дава възможност да го видим в не толкова позната светлина. А най-важното – не оставя посетителя безразличен. 

Повече за проекта в две изложби: "Образът на Майстора“ и "Майстора и Родно изкуство“ – чуйте от куратора Иво Милев.

Снимки – НХГ
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 големи български художници в зала “2019“ на ГХГ Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив представя изложбата "Утвърдени творци от ХХ век до днес". Можете да я разгледате до 28 юли. Експозицията включва произведения на 17 от най-значимите родни художници от различни поколения.  Представени са техни работи от всички жанрове – живопис, графика, скулптура.  Ето техните имена Алцек Мишев, Атанас..

публикувано на 02.07.22 в 08:45

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05