Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за болестите на щитовидната жлеза?

Световен ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е "главен регулатор" на метаболизма и на функцията на редица органи и системи на човешкото тяло. Тя представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който е отговорен за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Разстройствата на щитовидната жлеза са много разпространени по целия свят и засягат хора от всички възрасти.

25 май е Световен ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза. Близо 600 000 българи в активна възраст имат нарушена функция на щитовидната жлеза. В България обаче, наред със скритата симптоматика, друга причина за забавяне на лечението е, че не се провежда профилактика на това заболяване. Освен това ехографският преглед, който е важна част от диагностичния процес, не се заплаща от НЗОК. Обикновено хората разчитат на различни доброволни акции, но те не могат да обхванат всички нуждаещи се. 

В "Нашият ден“ д-р Мария Алексиева, еднокринолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост", коментира: "Заболяванията на щитовидната жлезата можем да разделим на две групи. Такива, при които има променена функция на щитовидната жлеза, свръхсекреция на хормоните или хиперфункция, и понижена такава хипофункция. Втората група болести, в които има промени в структурата, съответно възлите на щитовидната жлеза или общото ѝ увеличение".

Необяснимата умора, замъгленият ум, излишните килограми, студени тръпки и косопад могат да бъдат признаци на проблем с щитовидната жлеза. Когато нивата на хормоните са твърде ниски или твърде високи, може да се появи широк спектър от симптоми. Един от най-честите симптоми, които предполагат проблем с щитовидната жлеза, е внезапна промяна в теглото. Увеличаването на теглото показва ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза.

Болестта на Хашимото е състояние, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Заболяването е възпалително и известно още като хроничен лимфоцитен тиреоидит, затова и е по-известно като тиреоидит на Хашимото и засяга предимно жени на средна възраст.

Храните и щитовидната жлеза

"Темата  с храните и щитовидната жлеза е малко спекулативна донякъде. Ендокринологията като наука не е доказала, че има конкретни храни, които да избягваме или трябва да консумираме. Донякъде се спекулира с глутен, прием на селен и йод. Но официално няма забранени храни", посочва ендокринологът.

Разговорът с д-р Мария Алексиева можете за чуете в звуковия файл. 

Снимка - hormonesmatter.com

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54