Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за болестите на щитовидната жлеза?

Световен ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е "главен регулатор" на метаболизма и на функцията на редица органи и системи на човешкото тяло. Тя представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който е отговорен за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Разстройствата на щитовидната жлеза са много разпространени по целия свят и засягат хора от всички възрасти.

25 май е Световен ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза. Близо 600 000 българи в активна възраст имат нарушена функция на щитовидната жлеза. В България обаче, наред със скритата симптоматика, друга причина за забавяне на лечението е, че не се провежда профилактика на това заболяване. Освен това ехографският преглед, който е важна част от диагностичния процес, не се заплаща от НЗОК. Обикновено хората разчитат на различни доброволни акции, но те не могат да обхванат всички нуждаещи се. 

В "Нашият ден“ д-р Мария Алексиева, еднокринолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост", коментира: "Заболяванията на щитовидната жлезата можем да разделим на две групи. Такива, при които има променена функция на щитовидната жлеза, свръхсекреция на хормоните или хиперфункция, и понижена такава хипофункция. Втората група болести, в които има промени в структурата, съответно възлите на щитовидната жлеза или общото ѝ увеличение".

Необяснимата умора, замъгленият ум, излишните килограми, студени тръпки и косопад могат да бъдат признаци на проблем с щитовидната жлеза. Когато нивата на хормоните са твърде ниски или твърде високи, може да се появи широк спектър от симптоми. Един от най-честите симптоми, които предполагат проблем с щитовидната жлеза, е внезапна промяна в теглото. Увеличаването на теглото показва ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза.

Болестта на Хашимото е състояние, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Заболяването е възпалително и известно още като хроничен лимфоцитен тиреоидит, затова и е по-известно като тиреоидит на Хашимото и засяга предимно жени на средна възраст.

Храните и щитовидната жлеза

"Темата  с храните и щитовидната жлеза е малко спекулативна донякъде. Ендокринологията като наука не е доказала, че има конкретни храни, които да избягваме или трябва да консумираме. Донякъде се спекулира с глутен, прием на селен и йод. Но официално няма забранени храни", посочва ендокринологът.

Разговорът с д-р Мария Алексиева можете за чуете в звуковия файл. 

Снимка - hormonesmatter.com

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво представлява "интелектуалната" (когнитивна) емпатия и защо е важно да я развием

Емпатията помага за свързването на хората, сближавайки ги един към друг в нужда от помощ и за утешаване на болка. Обикновено мислим за емпатията като способността да се поставим на мястото на друг човек Изследователите са идентифицирали различни форми на емпатия, като когнитивна емпатия и емоционална емпатия. Въпреки че са доста различни и двете са..

публикувано на 30.06.22 в 16:55
Жена от Одеса храни двегодишното си дете във влак, който пътува към Чешката република

Грижата за деца-бежанци

За грижата за деца-бежанци, за проектите на фондация "Рийчаут" в тяхна подкрепа и за това на какво учат другите нейни преждевременно пораснали питомци? С темата се занимава Кристина Гологанова, социален работник, директор на фондация "Рийчаут", тъй като въпросът е част от работата ѝ с деца-бежанци. Този аспект от работата ѝ – за непридружените деца,..

публикувано на 30.06.22 в 15:44
 Васил Караиванов

"София Тех Парк" подкрепя иновативните идеи в България чрез съвместен бизнес инкубатор с ЦЕРН+

В изданието за  икономика, бизнес и предприемачество на "Нашият ден" Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и председател на УС на "София Тех Парк", разказа за новия бизнес инкубатор на СТП и на Европейската агенция за ядрени изследвания /ЦЕРН/, който ще функционери на територията на българския..

публикувано на 30.06.22 в 14:03
Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява в условията на инфлация, глобална конкуренция и война и икономиката ни да расте по-бързо? В последните дни в бюджетната комисия на НС се състоя сериозна дискусия в БСК по повод актуализацията на бюджета – за подкрепа на бизнеса от гледна точка на високите цени на електроенергията. От бизнеса..

публикувано на 30.06.22 в 12:15

Диктаторите на ХХ век в Европа

За новата документална поредица на "Радиоенциклопедия“ "Диктаторите на ХХ век в Европа" разказва в "Нашият ден“ по програма "Христо Ботев“ авторката ѝ Николета Атанасова: "В първия епизод, който се казва: "Низините излизат на сцената“, разказваме за времето между двете световни войни, когато се създават доктрините на фашизма, националсоциализма и..

публикувано на 30.06.22 в 11:30