Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

| обновено на 26.05.22 в 08:00
3
Снимка: личен архив

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона?

Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за оцеляването си като културна институция, вместо да бездействат, оплаквайки се от предизвикателствата, пред които са изправени всички културни сфери през последните две години.

"След като сме читалище – културна институция, опазила българщината, трябва да продължаваме да я пазим тая българщина, а не да стоим и да чакаме. Работим основно по проекти“, разказва в “Нашият ден“ Бойка Кичукова, която оглавява читалището като секретар през последните 12 години.

Проектите са насочени към опазване и популяризация на специфичното културно наследство на региона. Така екипът на читалището е създал напълно действаща занаятчийска работилница, която оживява характерните за миналото занаяти.

Един от най-характерните сред тях е плетенето на колани на дъска, но са възстановени също тъкачеството, плетената дантела, традиционните за тази етнографска област шарени чорапи и дантелата на кене.

За да стигат до повече деца хора запазените от миналото традиции, читалището решава да добави към дейностите си и туроператорски услуги, чрез които дава възможност повече млади хора да се запознаят отблизо с тях и дори да опитат сръчността си в различни занаяти, кулинарни практики и фолклорни танци.

"В седмицата поне два пъти или три пъти при нас пристигат деца от цяла България които ние запознаваме с нашия местен бит и култура“, разказва още Кичукова.

С книги е свързана и друга инициатива на читалището, озаглавена „Жива библиотека“, в която по-големи деца се обличат като любими герои и разказват на по-малките какво ги е впечатлило най-много в дадена книга или история.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ. "Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или..

публикувано на 01.07.22 в 17:30