Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Callipoesis – среща на поезията и калиграфията

С изложба в Avrtikl завършва първото издание на проекта Callipoesis, който изследва взаимодействието между поезията и калиграфията като артистични форми на писане със сърцето и душата. Творците зад Callipoesis използват езика и буквите с техните естетически и стимулиращи емоциите свойства, като въздействат на сетивата през една нова – двуфазна форма на изразяване.

Проектът има за цел, чрез поредица от събития: изложби, четения и пърформанси по писане, да обедини две субкултури, две сцени и най-малкото две публики, които да преоткрият социалната важност и обществения престиж на тези две изкуства през творбите на различни поети и калиграфи.

На 26 май 2022 г., от 19:00 ч., в Avrtikl се открива едноименната изложба Callipoesis, която представя серия творби на калиграфите, участващи в проекта и дава възможност на посетителите да се сдобият със специално създадени артефакти. Интерактивното събитие включва още калиграфско изписване на стена и слушане на DJ сет с поетично четене. 

Изложбата ще бъде достъпна за посетители в рамките на три седмици, през които ще бъдат организирани опознавателни и творчески срещи на поетите и калиграфите с публиката.

Callipoesis се ражда като идея на Лидия Кирилова, която тя споделя с Христо Мухтанов и двамата обединяват вижданията си с поетите Ана Цанкова, Вангел Имреоров, Златина Димитрова, Надежда Тричкова и Никола Петров, и калиграфите Даяна Доросиева, Вадим Димитров, Иван Станев, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Цветислава Колева и Калин Тонев.

Лидия Кирилова е основният двигател на проекта. Шегува се, че е топлата връзка между двете половини и участниците. Тя е творец и дизайнер, автор на бижута, организатор на събития и хендмейд фестивали, вечно търсещ себе си човек. Завършила е българска филология и дизайн, криейтив и визуализация. Пише поезия и критика, рисува, изучава света отвъд материята и видимото. Подготвя се за магистратура по арттерапия и мечтае да работи в тази сфера. Докато се подвизава като графичен дизайнер, започва да изучава калиграфия и летъринг и тези две изкуства подемат непосредствен диалог с поезията в главата ѝ, от който се поражда идеята за Callipoesis.

"Тези две артистични форми изразяват искрена и моментна емоция и симбиозата между тях много ме вълнува. Ритъмът, в който съществуват поотделно и който създават заедно“, казва Лидия Кирилова.

Първото издание на Callipoesis започна през април с поетично четене и изписване на калиграфии на живо в Театрална работилница "Сфумато“, а в края на април на инициативата беше посветен специален брой на "Литературен вестник", в който бяха поместени и творби на поетите и калиграфите. 

Разговор със създателя на проекта Лидия Кирилова – чуйте в звуковия файл.

Снимки –  Callipoesis

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Философ ли е Фройд

Философ ли е Фройд? На този и на още въпроси се опитва да отговори събитието от поредицата "Философски вечери" в Гьоте-институт. "Защо се питаме философ ли е Фройд: само към него ли насочваме погледа, или пробваме да поставим на изпитание дефиницията/дефинициите на „философ“? Преобладаващо в буквалния или в метафоричния регистър ще говорим? Забележителен..

публикувано на 07.07.22 в 15:15

Студенти откриват лицата зад превода

Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Лицата зад превода" е седмото поред, създадено от дисциплината "Учебно издателство – майсторски клас" с преподавател д-р Георги Александров. Всички текстове в сборника са написани от студенти от втори курс на специалността "Книгоиздаване". Те са осъществили и..

публикувано на 07.07.22 в 14:28
Ерина Боянова

Допирните точки между дизайн, семиотика и дипломация в изложбата "Визия за дипломация"

"Визия за дипломация" е най-новата самостоятелна авторска изложба на графичния дизайнер и семиотик Ерина Боянова, която е открита в столичната галерия "Мисията". Изложбата включва 20 пана от сферата на приложната графика, представящи система за визуална комуникация. Открояват се графични компоненти, логотипи, иконични и шрифтови..

публикувано на 07.07.22 в 11:55
Максима Боева

Защо в България няма регистър на независимите артисти?

Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura  вече е факт.  Това е дигитална платформа, която свързва творци на свободна практика с техните публики. Уебсайтът предоставя ежемесечно бърз и лесен достъп до актуалния културен афиш със събития от независимия сектор. Артистите имат възможност да се свързват помежду си, за да..

публикувано на 07.07.22 в 09:50

Спомен на Мирослав Миндов – ямболският Бойчо Огнянов

На днешния 7 юли през 1924 г. в  Ямбол е роден Мирослав Миндов.  Той е първата звезда в българското кино. В края на 1952 г. на екран излиза "Под игото”, който е едва петият филм в одържавената през 1948 г. кинематография.  В него 27-годишният Мирослав Миндов има шанса да изиграе Бойчо Огнянов. Завършва Държавната театрална школа в класа на..

публикувано на 07.07.22 в 08:36