Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Нанков

Танцът като особен вид комуникация

Захари Нанков
Снимка: БНР

В ролята на главен герой в предаването "Нашият ден" влиза Захари Нанков. Той е един от най-емблематичните български танцьори. Но той е и хореограф и преподавател. Роден е в София в „зората на промените“ и се чувства като дете от тази вълнуваща епоха. В целия му род няма никой, който да се е занимавал с танци. Почти на 16 е, когато опитва с уличните танци, на 19 открива класическия танц и постепенно започва да разширява познанията си. Дипломира се в програмите "Гражданска и корпоративна сигурност" и "Археология" в НБУ, а после и като магистър по балетна режисура в АМТИИ в Пловдив. 

Ето какво споделя Захари Нанков: "Любопитството към света трябва да е водещо. Да търсиш винаги начини, да ставаш по-добър, да търсиш нови хоризонти където да се развиваш – дали ще е танцът, дали ще е нещо друго. Това е богатство“. Определя себе си като търсещ, подвижен, позитивен и любопитен. 

По пътя си танцьорът среща чудесни хора и преподаватели, които "отворят много прозорци". Твърди, че всичко това му помага да разбере по-добре танца, защото той е свързан с обществото, с езика на времето, с музиката, с политиката – накратко, с всичко.

 Класическият и уличният танц

"Класическият танц произлиза от двореца, където едно елитарно общество търси начин да се забавлява. Това е начин те да комуникират. Танцът е бил и все още е вид комуникация. Той просто произлиза от различни места. Уличният танц произлиза от улицата, но отново е свързан с хора. Той се ражда в мултикултурна среда", допълва младият танцьор. 

През 2008 г. Захари Нанков създава танцовото студио "Hyphers", чиято основна цел е да развива у младите култура на движение и отношение към изкуството на танца. Вярва, че неговият ментор и учител Цветанка Гергинова е главният виновник за съществуването на школата. Всичко се оказва едно постоянно търсене – на нови идеи, изразни средства, превъплъщения, дори проблеми, които да поставя на сцената.

За магията на танца и мултимедийния танцов пърформанс “TRAPтайм“ 

“TRAPтайм“ търси общото и различното между две наглед много противоположни и отдалечени във времето епохи – Началото на XX век и разцвета на музикалния стил рагтайм и нашето съвремие, погледнато през призмата на “Trap“ музиката и култура. Танцовият пърформанс лавира между документалистиката и дивертисмента, между тренда и въпросите, оставащи с отворен отговор, между забавните рагтаймове и тежките трап бийтове. Танцовият език ще предизвика сетивата с комбинации от американски степ, танцовата пластика, вдъхновена от съвременната култура, и разбира се, от социалния танц и неговата промяна.

На 13 юни от 19.30 часа в Сити Марк арт център престои премиерата на мултимедийния танцов пърформанс “TRAPтайм“ . 

Посланието

"Бъдете добри, бъдете вдъхновени. Давайте любов и тя ще се върне към вас", казва Захари Нанков.

Целия разговор със Захари Нанков можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – НБУ и “TRAPтайм“
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак . Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа. Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова , началник на Клиниката по..

публикувано на 10.07.24 в 12:50

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17