Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стигмата над психичното здраве

Снимка: Pixabay

По данни на СЗО 70% от отклоненията в здравето са психосоматични. Стресът провокира заболявания като хипертония, исхемична болест, язви, астма. Само че у нас като че ли стресът, пристъпите на тревожност, депресията – са състояния, присъщи на другите, "глезотии“, неща, за които не бива да се говори или които "се лекуват“ с алкохол, витамини или разходки сред природата.

Последните две пандемични години като че ли открехнаха възможността да говорим по-открито за проблемите, свързани с психичното здраве, които дълги години са били пренебрегвани или смитани под килима.

А депресивните модели се усвояват и предават от родители на деца не генетично, а поведенчески, т.е. ако родителят си обърне внимание и се погрижи за себе си, може да прекъсне тази верига, смята Силвия Куманова. Тя е част от компания, която изследва отражението на стреса по време на пандемията, част от световно изследване, в което България се е включила с над 750 души, участвали в анкетата.

Компанията работи и върху създаването на Test my srtress – инструмент, който спомага разпознаването на предклинични състояния, свързани със способността за реакция на тялото при стрес. Защото, когато говорим за психично здраве, липсват решения от типа "едно решение за всички". Случаите са различни и по различен начин реагираме на всекидневния стресов товар.

Подобни инструменти дават възможност достиженията на фундаменталната наука за стреса да бъде преведени в практически умения да се справяме с трудностите, да имаме по-добро качество на живот и да не стигаме до крайни състояния на ментално изтощение и прегаряне. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30