Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

История в художествен сюжет с Жоао Пинто Коелю

Ангелина Грозева и Жоао Пинто Коелю
Снимка: личен архив

Португалският писател Жоао Пинто Коелю, автор на историческите романи "Попитайте Сара Грос", "Лудите от улица "Мазур" и "Време за преструвки" гостува в България в София в рамките на "Панаира на книгата". Писателят борави с перото на документалистиката, която умело превръща в художествена история. Романите му са пълни с факти, с реални преживявания и символи, които изграждат сюжета на докосващи социални и исторически значими сюжети. Жоао говори за Холокоста, за режима на Мусолини, за Аушвиц, със силата на истинското запечатало и болка и сълзи перо. Самият той казва, че му е било трудно, докато напише първия ред по такива уязвими теми:

"Винаги съм отговорен към запазването на истината. След като съм разговарял с много оцелели от Холокаста, знам колко те държат фактите да бъдат предадени такива, каквито са. Много е трудно да се пише по тази тема, винаги се опасявам, че мога да направя някоя грешка. Защото внимавам и се опасявам как се описва страх, глад, студ, защото, както казва Примо Леви, това са думи, които са измислени от свободни хора, които никога не са били в Аушвиц, затова ни трябва нов език, с който да опишем тези състояния. В първия ми роман Сара Грос е събирателен образ, тя разказва историите на останалите герои в сюжета. Това е роман за разкритията, малко по-малко се разкриват факти. Важното е, че истината побеждава, любовта може да живее без истината, но в крайна сметка истината побеждава накрая."

Любовта в различните си измерения – между мъж и жена, между приятели, също е част от творчеството на Жоао Пинто Коелю, като един своеобразен символ на изграждането, на търсенето, на истината, и на оцеляването:

"В книгата ми "Време за преструвки" любовта е оръжие за оцеляване на едно момиче, което живее в изключително травмираща и тежка ситуация и тя намира своята специфична любов, което се разбира в края на романа, това и служи за преодоляване на трудностите в Италия в този период. Трудностите между Анина и Козимо са трудностите, които срещат всички италиански евреи в този период. Това е една борба за оцеляване, но и е пример за помощта, която са оказали християните италианци, в сравнение, с това което се случва в други европейски градове."

Чуйте повече от звуковия файл.

Жоао Пинто Коелю е роден в Лондон през 1967 г. По-късно живее в Ню Йорк, където учи архитектура и работи в професионален театър. Прекарва следващите етапи от живота си в португалската столица Лисабон, където основно работи като учител. В същото време започва все повече да се занимава с Холокоста. През 2009 и 2011 г. участва в две акции на Съвета на Европа в концентрационния лагер Аушвиц, където работи с историци за по-нататъшно пресъздаване на събитията там. През 2015 г. е публикуван първият му роман "Попитайте Сара Грос", който стига до финалната селекция на най-престижната португалска литературна награда Prémio LeYa. През следващите две години Пинто Коелю написва втория си роман "Лудите от улица "Мазур", с който печели Prémio LeYa 2017. И в третия си роман "Време за преструвки" писателят остава верен на любимата си тематика и исторически период, но този път пренася читателите в Тоскана и ги среща с вълнуващия женски образ на Анина, последната му книга е номинирана и за Наградата за литература на ЕС.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Жан Ив Льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране на ЮНЕСКО, в официално писмо потвърждава от името на Генералния директор на организацията, че официалните отношения с Националния дарителски фонд "13 века България" са подновени със срок до 2027 година. "Фондът е единствената по рода си организация в България с подобен статут, казва..

публикувано на 17.08.22 в 18:15

На гости на Алберт Коен

Обичаният актьор в Израел - Алберт Коен, ангажиран в театъра, киното и дублажа, наскоро отбеляза 90 годишнината си. Доайенът на Театър "Камери" в Тел Авив е роден на 9 юни 1932 г. в София, в хубав дом на столичната улица "Раковски" 80, срещу Операта.  Още на младини емигрира в Израел. Преди това е учил в Академията за музикално и драматично..

публикувано на 17.08.22 в 14:35

От Австрия до Малтийския орден с помощта на градския транспорт

Нова визия на 11 спирки на градския транспорт в централната част на столицата са превърнати в изложбено пространство.  Фотосите са на забележителности, подбрани от дипломатическите мисии на Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден. На всяко изображение има кратки..

публикувано на 17.08.22 в 12:31

Неоекспресионизмът на Жан-Мишел Баския – символи и знаци

"За символите и знаците" е първата цялостна музейна ретроспекция, която показва изключителното творчество на Жан-Мишел Баския във виенския музей "Албертина" от 9 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Изложбата включва 50 произведения на "гениалното дете" на неоекспресионизма , които предоставят прозрения за уникалния визуален език на Баския, като..

публикувано на 16.08.22 в 15:05
Емил Янев, Богдана Костуркова, Марта Вачкова, Кин Стоянов (от ляво надясно)

Прегръдките на Гришата

В епизод 466 "Трамвай по желание" прави дълбок поклон на артистичната легенда Григор Вачков по повод 90-годишнината от неговото рождение. Когато през 70-те години Гришата се появеше по улиците, около него се образуваше спонтанна манифестация. Едни разпознаваха в него комика от Сатиричния театър, други – творческият съекипник на Йордан Радичков, а..

публикувано на 16.08.22 в 13:36