Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Таня Андреева

За качествено детско здравеопазване и модерна детска болница

Снимка: личен архив

В "Нашият ден“ д-рТаня Андреева, педиатър и съветник в Министерството на здравеопазването, коментира стратегия за детското здравеопазване в България и отзвука от посещението на министъра на здравеопазването в Румъния. 

"Запознахме с тяхната система за спешна помощ и организацията, която са постигнали на ниво транспорт на пациентите, но и на ниво изграждане на цялостна инфраструктура и колаборация с останалите звена и изграждането на много добри спешни отделения.“

Детското здравеопазване  в Румъния 

Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване. Това стана ясно по време на срещата на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова с румънския ѝ колега проф. д-р Александру Рафила в Букурещ миналата седмица. В рамките на двудневното посещение българската делегация посети най-голямата детска болница в румънската столица "Мария Склодовска Кюри“. Лечебното заведение е създадено през 1979 г. и постепенно разширява своя капацитет с активното участие на румънските граждани, които с дарения подпомагат строителството и закупуването на медицинското оборудване на новите корпуси. 

Изводите 

"Добрата колаборация между отделните институции и оптимизирането на самите процеси. Лично се впечатлих, в България имаме отделни операционни за всичко, реанимации – за всичко. В Румъния всички оперирани деца бяха в големи реанимационни зали, без значение на тяхната патология. Тази обща грижа за тежките пациенти и доброто оборудване опредено могат да послужат за пример. Румънската детска болница има договор за обмен на кадри с италиански болници за обмен на кадри", посочва д-р Таня Андреева.

Национална детска болница 

След извършената проверка и направените констатации от звено "Вътрешен одит“ министърът на здравеопазването предприе действия за смяна на Съвета на директорите на дружеството. За председател на Съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е определен адв. Веселин Варчев. На заседание на Съвета на директорите за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева - Златкова.

Целия разговор с д-р Таня Андреева можете да чуете в звуковия файл.

Снимка - Личен архив ФБ
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15