Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.д-р Камен Канев

Рисковете при натравяне с гъби

Снимка: vma.bg

Започна активният сезон за бране на диворастящи гъби. За много хора това е тръпка, хоби и досег с природата. Дъждовете през последните дни са причина горските поляни да се изпъстрят с гъби. Когато става въпрос за гъби, вземането на предпазни мерки е много важно. Дори и те да не са отровни, пак има риск от стомашни проблеми.

За "Нашият ден“ проф. д-р Камен Кънев, ръководител на Клиниката по токсикология във ВМА, коментира, че: 

"Ръстът е в началото на лятото и есента. Тъй като гъбата е един продукт, който се нуждае от вода. Средно около 20 души годишно постъпват в клиниката след натравяне с гъби. Оставам с впечатлението, че бройката варира и от медийното озвучаване. В нашата практика използваме една научно обоснова класификация, която почива и на личното проявление на самата гъбна интоксикация. Това са гъбни отравяния с кратък и дълъг латентен период".  

"Колкото по-бързо стигнете при лекаря, толкова по-добре. Гъбните отравяния с кратък латентен период се характеризират с дразнене на стомашно-чревния  тракт след консумация – това е бясна гъба, дяволска гъба, млечница, оловносива гъба и др. Токсичният гъбен ентероколит, ако не се овладее, води до задълбочаване на симптоматиката", допълва токсикологът.

Едно ранно започнало лечение е гаранция за добър изход. Друг е въпросът, че този добър изход може да се проточи. В някои случаи може да отзвучи за 3-4 часа. Но в други случаи това отнема месеци, твърди проф. д-р Камен Кънев.

Силно отровното вещество мускарин, съдържащо се в червената мухоморка и някои други видове отровни гъби, предизвиква редица клинични оплаквания. Симптомите започват от 15 мин. до 2 часа след приема на гъби и продължават около 2 часа. Мускариновото отравяне се характеризира с брадикардия (забавена сърдечна честота), хипотония (ниско артериално налягане), бронхоспазъм, повишено слюноотделяне, изпотяване, свиване на зениците, диария и повръщане. Може да се прибави и влияние върху вагусовия нерв. Това е най-дългият нерв в тялото и чрез него се атакува цялата нервна система.

Целия разговор с проф. д-р Камен Кънев можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39