Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 юни – Световен ден на засушаването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

17 юни е Световният ден за борба с опустиняването и засушаването, обявен за такъв на 30 януари 1995 г. от Общото събрание на ООН.

Опустиняването или загубата на биологичната продуктивност е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът е глобален и засяга 1/5 от населението на Света в над 100 държави.

Тази година домакин на събитието ще бъде Испания, една от страните в Европа, която е най-уязвима към недостига на вода, свързан с изменението на климата.

Световният ден ще бъде отбелязан в Националния музей “Кралица София“ в Мадрид. Той е под мотото – “Да се преборим заедно със сушата“.

Само за 22 години засушаването е нараснало с близо 29% и това засяга 55 млн. души всяка годинаОколо 15% от земята в ЕС е подложена на ерозия.

“Сушата е един от най-тежките ефекти от глобалното затопляне и климатичните промени, особено когато се редува с екстремни явления като наводнения, защото едното не изключва другото“, казва в “Нашият ден“ Апостол Дянков, ръководител на програма “Климат и енергия към“ WWF, и допълва:

“Трябва да се откроят два типа подход към климата – единият е свързан с големите решения. Например, как планираме общата селскостопанска политика за бъдещето. В България този въпрос е много належащ, защото това е ключов сектор и отрасъл за нас, който зависи до голяма степен от вода. Необходимо е да планираме тези политики дългосрочно, които да са съобразени с климатичните рискове. Тук според мен е мястото на законодателството.

Това, което видяхме в Плана за възстановяване и устойчивост, който също финансира тези политики, заедно с програмата за селските райони, е, че все още има концентрация на мислене и средства сред големи проекти, за които не е ясно до какви ефекти ще доведат.

Бяха планирани стотици милиони евро, за да се изчистят едни напоителни канали и съоръжения, които са на 20 и 30 години и не е ясно дали те ще помогнат на този ефект. Много по-важно е да има децентрализирани практики, които да достигнат много повече земеделски производители.“

Чуйте пълния запис в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13