Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт, посветен на последната генерация български композитори


В рамките на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици", като част от своеобразния цикъл "Преглед на българските оркестри", на 24 юни от 19 часа в зала "България" Русенска филхармония ще представи една разнообразна програма.

"Реших да събера в един концерт младите както на възраст, така и по талант български композитори на класическа музика. Подбрали сме едни страхотни автори, някои по известни други не чак толкова" – каза Димитър Косев, главният диригент на Държавна опера-Русе.

Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера-Русе
Програмата включва две световни премиера на симфонична увертюра "Ледената кралица" от Румен Бояджиев - син и "Ръченична фантазия" от Добромир Кисьов. Ще прозвучат и произведения от Ангел Заберски - син "Фантазия", "Три симфонични картини"; Васил Бележков "Боса копа" – първо българско симфонично произведение със солиращ саксофонен квартет, Георги Стрезов със сюита по музиката на филма "Петя на моята Петя", Минко Ламбов с откъси от балета "Буря" и Георги Андреев с две части от камерна сюита "Феникс".

Концертмайстор на вечерта е Смиляна Лозанова, а солисти са Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон и Атанас Хаджиев – баритон саксофон.

Какво още сподели Димитър Косев, можете да чуете в звуковия файл, направен по време на подготовката за концерта.

Снимки: ruseopera.com, ФС на Димитър Косев
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25